Barion Pixel
főzelékek sűrítése
Receptek

Főzelékek sűrítése egyszerűen

Nem csak a gluténmentes diétánál érdekes a főzelékek sűrítése, hanem akkor is, ha egészséges megoldást keresel, ami gyors és egyszerű is. Erre is hoztunk megoldási ötleteket!

A főzelékekről már kisgyermek korunkban megvan a véleményünk sajnos, mert az óvodai menzán hozzászokunk mind a látványhoz, mind a liszttel felhabart katyvaszhoz. Nem csoda, hogy felnőttként a főzelékekkel hadilábon állunk nagyon sokan. De ha még van esély, hogy megszeresd, akkor adunk pár tippet, amit érdemes kipróbálnod!

Önmagával sűrítés

Aki kénytelen tejmentesen és gluténmentesen enni, annak a főzelékek sokszor első próbálkozásra meglepetésként szolgálnak, mert a kezünkben annyira benne van már a liszttel vagy tejföllel való habarás, hogy eszünkbe sem jut más megoldás.

Bár ízvilágtól függ, de például a főtt tarkababbal nagyon jól lehet sűríteni, ha valaki szereti a babot. Akár előre le is fagyaszthatunk főtt vagy konzerv babot és akkor pár evőkanállal elegendő a főzelékhez tenni, majd összeturmixolni és már be is sűrűsödött.

A másik nagyon egyszerű dolog, amikor egy keveset kiveszünk a készülő főzelékből és egy turmixgépben leturmixoljuk, majd úgy visszaöntjük a többihez. Az önmagával sűrítés talán a legegyszerűbb megoldás!

Kókusztejszín és társai

A tejmentes étrendnél van lehetőség alternatív “tejtermékek” felhasználására is, mint például a kókusztejszín, bár itt nem árt tudni, hogy a kókusztejszínnek karakteres kókuszos íze van, ami egy borsófőzelékben meglepő tud lenni.

Viszont ha így készítjük, akkor is van megoldás a különlegesség miatt. Adj hozzá például csipet citromfüveg, mentát vagy kakukkfüvet és máris egy egzotikus borsófözelék élmény lesz a végeredmény. Ey ilyen kombináció tálaláskor elviseli akár a rácsavart lime levét is, plusz kevés chilivel.

A növényi tejszíneknél viszont fontos, hogy állagjavítókkal van tele az esetek nagy többségében. Így ha tisztítókúra miatt választjuk a növényi “tejeket”, akkor olvassuk el a hátoldalon az összetevőket is!

Csíráztass!

A lucerna és borsócsírában az a jó, hogy vízzel összeturmixolva egy viszonylag semleges, de rostos anyagokban gazdag, sűrű levet lehet készíteni. Ezt a csíraturmixot is bátran lehet használni főzelékek sűrítésére, plusz rostot és vitaminokat lehet vele észrevétlenül is beletenni.

Krumplit tegyél bele

A krumplival sűrítés is szuper lehet annak, aki nem allergiás rá. A főtt krumpli szépen sűrít és telt ízeket varázsol a főzelékedbe, legyen az bármilyen eddig liszttel sűrített.

Staubolás – Főzelékek sűrítése ez is

Eredetileg a staubolás azt jelenti, hogy a megfőtt zöldségeket liszttel hintjük meg, majd jó gyors mozdulatokkal csomómentesre keverjük. De ha búzalisztmentesen akarunk staubolni, akkor használhatunk útifűmaghéjat, mandulalisztet, kukoricalisztet vagy más alternatív lisztet is, amit diétánk szerint ehetünk. Azért ez a technika kisebb gyakorlatot igényel már, mert a csomómentességet azért nem olyan könnyű elérni.

Minden főzelék lehet finom!

Válogass kedvedre szószainkból:

OLVASS TOVÁBB:

Hamvazószerda: kezdődik a 40 napos böjt

Borítókép: Pexels

What Our Clients Say
309 vélemény