Barion Pixel
Receptek

Tudatos bevásárlás: Így vásárolj fenntarthatóan!

A fenntartható bevásárlás témaköre hatalmas és itt sem fogunk tudni mindent végigvenni, de ha valaki azt keresi, hogyan vásároljon fenntarthatóan, akkor ez egy jó támpont lesz. A tudatos bevásárlás pár pontja.

Ezzel a fenntartható vásárlással többen foglalkoztak már az évek során, legújabb összefoglalóban a Tudatos Vásárlók oldala is egy igen hosszú listát hozott össze. De nézzük, hogy mi hogyan tudunk tudatosan vagy fenntarthatóan vásárolni. A tudatos bevásárlás nem is olyan nehéz, mint azt gondolnánk.

Írj listát mint a régi időkben!

Még a szüleink idejében, tehát a rendszerváltás idején nagy divat volt, hogy bevásárlólistát írtunk és azzal a kezünkben sétáltunk a helyi kisboltban és “shoppingoltunk”. Kis ceruzával húztuk ki, mi van már meg és mi az ami még kell. Ezt most egy okostelefonnal is pótolhatod, azt úgysem hagyod otthon a bevásárláskor.

Kitől és mit vásárolj?

Ha ez egy sales-es cikk lenne, rögtön rávágnánk, hogy persze tőlünk és mindent (is). De inkább más oldalról fognánk meg a dolgot. Lehetőség szerint természetesen általad is megbízhatónak ismert helyi termelőtől vásárolj, mert akkor azzal nemcsak a gazdaságot tartod mozgásban, de az elköltött összeged is egyfajta helyi támogatás lesz. A pénzköltés is egy szavazat, így akármit vásárolsz, nem mindegy, hogy kire teszed le a voksod. Lehetőleg minél kisebb ökológiai lábnyomot helyi termék vásárlásával éred el.

Most dobod ki, vagy megvárod, míg tönkremegy?

A legtöbb ember beleesik a hibába, hogy megvesz valami élelmiszert, majd az tönkremegy és felhasználás nélkül repül a kukába. Személy szerint én így télen a jégsalátával vagyok. Pontosabban voltam, mert az utóbbi időben rácsapok a kezemre, ha venni akarok és inkább nem veszem meg, de nem akarom elfelejve megvárni, hogy tönkremenjen és kidobjuk. A listaírásnál vedd figyelembe, hogy melyik alapanyagot mihez és hányszor tudod felhasználni, hogy minél kevesebb legyen a káló.

Csomagolással vagy anélkül?

Sok élelmiszer megvásárolható magaddal vitt kis vászontasakkal, befőttesüveggel is, de sok termék higiéniai okból nem. A mi termékeink is pontosan a higiéniai okból nem csomagolásmentesek özé tartozik, mert csa így tudjuk a minőséget és megbízhatóságot garantálni. Viszont olyan palackokat és üvegeket próbálunk használni, amit ha nem akarsz visszahozni pl. piacnapon vagy rendezvényen, akkor otthon is praktikusan tudod használni.

A szószos palackjainkat a vásárlóink sokszor a szappan vagy mosogatószer-utántöltőként használják, mint flakon. De mi keverünk bele – mármint a használt flakonokba – növénytápoldatot is a szobanövényeknek, mosogatószert töltünk bele, de az üzemben a higiénikus cukoradagolást is így oldjuk meg a teakonyhában, ahol mi és a kollégáink használják.

Nyári időszakban a palackokat töltsd meg vízzel és fejjel lefelé a balkonládába téve igazi kis önöntöző lesz.

A “Használd, amíg lehet!” elvet valljuk mi is!

Tudatos tipp szószvásárláshoz

Az impulzus-vásárlással ehet a legtöbb pénzt elkölteni. Így tud fennmaradni a csilivili plázák fastfashion ruhaboltjainak a nagyja is. De ott nem a minőség a fontos, hanem mindél többet eladni.

Élelmiszernél úgy tudsz okos lenni, hogy megnézed előre akár egy hétre, hogy mit főznél és ahhoz válassz olyan szószt mondjuk, ami a legtöbb ételhez ideális. Mondok példát!

Mi nagyon bírjuk a BBQ Sweet szószunkat: Lehet csirkehúst pácolni benne, készülhet vele házi óriáshamburger, de a Ketchup-pel összekeverve kiváló pizzakence lesz, ha házi pizzasütésre adod a fejed. Így máris több étel, többféle íz, de mégis van közös alapanyag bennük.

Ugyanígy egy Liquid Onion lehet balzsamecettel kikeverve salátaöntet, lehet pörköltalap, lehet szendvicsízesítő vagy akár húspác is.

A fenntartható vállalkozásokat keresd!

Évek óta azon dolgozunk, hogy minél többet tehessünk a környezetünkért: a fóliaházaink között vadvirágos gyepesítés zajlik folyamatosan. A bemutatókertünk és az üzem körüli kertben is rengeteg az idős fa, a természetes növényzet a díszkerti jelleg mellett és rengeteg a gyümölcsöt adó, hogy madárbarát, rovarbarát gazdaság lehessünk.

A hulladékokat szelektíven gyűjtjük, amit csak lehet komposztálunk! Állatokat is tartunk: hiszen rengeteg olyan zöldhulladék keletkezik, amit az állataink fel tudnak enni és értékes trágyájukkal visszakerül a körforgásba a szervesanyag és tápláljuk vele a földjeinket.

Minél több ilyen gazdaságból vásárolsz, annál többet teszel Te is a bolygó egészségéért.

2023-ban ezért is kaphattuk meg ezt a kitöntetést:

De természetes rajtunk kívül is sok hasonló törekvés van, de ha ezeknek utánaolvasol, máris sokkal többet tettél a környezetedért és a helyi gazdaságért, mint gondolod!

Ha meg kedvet kaptál a szószainkhoz, akkor itt egy kis ajánló:

Tudatos bevásárlás: Így vásárolj fenntarthatóan! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
What Our Clients Say
295 vélemény