Barion Pixel
Receptek

Így készül az Olasz mártás: több ezer óra munkája

Az egyik legkelendőbb készételünk, az Olasz mártás egyenesen a napérlelte paradicsomokból készül, saját zöldfűszereinkkel.

Néha megkérdezitek tőlünk, hogy miért kerül ennyibe egy bizonyos termék…gondoltuk akkor legyen ez egy újdonság, hogy minden termékünk mellé elkészítjük az Így készül rovatot, melyben láthatod a teljes képet, mi mennyi idő.

Általában az egész évben elegendő Olasz mártáshoz közel 800 palántára van szükségünk, melyet saját fajtaszelektált vetőmagból állítunk elő kis fóliaházunkban. 

Azt szeretjük, ha szabadföldön neveljük meg a paradicsomot, mert így lesz igazán ízletes. Ehhez ca. 3000 óra napsütésre van szükség, 450 óra öntözésre, mely naponta 6 köbméternyi vizet jelent. Ha lebontjuk napokra, akkor ez naponta 4-4.5 óra öntözési időt jelent. Olasz mártás nincs bazsalikom és más fűszerek nélkül, így az olívabogyó kivételével minden mást is meg kell ám termelni. Alapjáraton 200 kg bazsalikomot és majdnem ennyi, 170 kg oregánót termelünk csak az Olasz mártás kedvéért. 
Mivel a paradicsomokat kordonra kell kötözni, ez a teljes szezon össze paradicsomtövére nézve kb. 15.000 masni megkötését is jelenti. Ennyiszer nyúlunk hozzá a paradicsomtövekhez 🙂

Természetesen minden nap körbejárjuk őket, hogy a növényvédelemben is naprakészek legyünk, hiszen a biokertészkedés sokkal több figyelmet igényel, mint a megszokott rutin szerinti vegyszerezés.

Nyár végére kb. 3 tonna ínycsiklandozó és gyönyörű paradicsomunk lesz.

Mivel mind befőzzük Olasz mártásnak, így 1500 befőttes üveggel indulunk neki, melyhez 1500 kupakra is szükség van. Mivel minden kupakot kézzel csavarunk rá, így ez 1500 kupakfelcsavarást is jelent, mely főleg Szabolcs feladata. Ő az erőemberünk is. 

Főzési időben ez annyit jelent, hogy 30 nagy üsttel főzzük le az Olasz mártást, ahogy az alapanyag érik. Összesen 80 órányi főzési időt jelent ez és mire kimeregetjük a kész mártást a befőttes üvegekbe, ez 4800 merőkanálnyi mennyiséget jelent 🙂

Ha ez nem lenne elég, összesen 360 órát dunsztoljuk csak az Olasz mártásokat. Kedvenc dunsztolási módszerünk még mindig a hagyományos eljárás: szárazdunsztnak nevezik. 

Amikor elkészült, a kupakokat szépen rászívta a vákuum, akkor jön a címkézés. Az 1500 üvegnyi Olasz mártáshoz 3000 címke készül (előre és hátulra is kerül külön címke), melyet szintén kézzel ragasztunk fel, egyesével.

Így ha legközelebb megkérdezed, hogy vajon hogyan is készül az Olasz mártás, akkor már tudni fogod, hogy mennyi apró munkafolyamatból áll, mire a vetőmagtól az asztalodra kerül.

TERMÉKAJÁNLATUNK MÉG:

 • Nyitvatartás
  • Hétfő (ma) : -
  • Kedd : -
  • Szerda : -
  • Csütörtök : -
  • Péntek : -
  • Szombat : -
  • Vasárnap : -
  Ezen a csomagponton nem érhető el az utánvétes fizetés!
  Átvétel itt
 • Sajnos a keresett kifejezésre nincs találat. Próbálj meg egy másik helyre keresni, vagy a térképen válassz ki egy hozzád közeli átvételi pontot

 • What Our Clients Say
  326 vélemény