Leírás
Amikor arra adtuk a fejünket hogy fűszerpaprikát is termelnünk kell, akkor az indította el bennünk a vezérhangyát, hogy nagyon nehezen találtunk igazán tiszta, toxinmentes, gluténmentes és tiszta fűszerpaprikát.
Így elkezdtünk fűszerpaprikát termelni. Egyesével kettévágjuk, mielőtt megszárítjuk, hogy csakis a legjobb minőségű paprikák kerülhessenek bele az őrleménybe.
Így egy kíméletes módszerrel leszárításra kerül, majd őrlésre és a végén egy kiváló minőségű, 100%-os tisztaságú prémium paprikaőrleményt kapunk, melyet már mi is szívesen használunk termékeinkben, illetve otthon a konyhában.
Tapasztalatunk, hogy sokkal kevesebb kell belőle, mint egy általános minőségű fűszerpaprikából, így egy szép élénk színű és krémes állag érhető el az ételekben.
Tudtad-e, hogy a fűszerpaprika minőség leírásához az ASTA mértékegységet használják.
Tömören azt jelenti, hogy laboratóriumban meghatározzák a benne lévő piros pigment anyagok mennyiségét. Ezt egy 100-180-ig terjedő skálán, minősítik, annak megfelelően, hogy mennyi a benne lévő pigment, osztályokba is sorolják.
Hogy mit jelent a csomagolásokon található megnevezés? Mindjárt részletezem.
Nemzetközi szabvány szerint meghatározott összes szín, pigment tartalmat jelent az ASTA érték.
Minél több a piros szín, annál magasabb az ASTA értéke.
- Extra különleges fűszerpaprika: 160 ASTA felett
- Különleges fűszerpaprika: 130 ASTA felett. Az őrlemény jellemzője, hogy homogén, nem mozaikos, élénk, tűzpiros színű; intenzív, aromás, fűszeres illatú; intenzív és harmonikus ízű.
- I. osztályú fűszerpaprika: 110-129 ASTA között, nevezik továbbá csemeg fűszerpaprika őrleménynek is. Enyhén mozaikos állagú, élénk piros színű, kissé édeskés, karamellás ízű.
- II. osztályú fűszerpaprika: 100-109 ASTA között, édesnemes megnevezést is használják rá. Őrlését tekintve homogén, enyhén mozaikos megjelenésű, színe világos piros, íze kissé édeskés, enyhén karamellás vagy fanyar ízű.
- Rózsa fűszerpaprika: 60-99 ASTA között, leggyengébb minőségű, fakópiros, sárgásbarna árnyalatú . Hétköznapjainkban elsősorban a paprika színét tartják értékmérő tulajdonságnak
Nos, az általunk termelt fűszerpaprika ASTA értéke 208!!! Tehát jócskán meghaladja az, Extra különleges kategóriát is!