Barion Pixel

Omlós és szaftos sült csirkemell egyszerűen

Így lesz omlós és szaftos a sült csirkemell

Így lesz omlós és szaftos a sült csirkemell: vagyis hozunk pár tippet, ahogyan nekünk már bevált és elkerülhető a száraz cipőtalp állag is, ha betartod a szabályokat.

Ha sült csirkemell receptek után kutatsz a netet, akkor biztos rengeteg ízletes találsz. A legtöbb receptnél viszont annyira száraz lesz a végeredmény és akár még cipőtalp állagú is, hogy másnap már tuti nem fogod tudni megenni. Saját tapasztalatunkból adódóan megosztjuk veled, hogyan készül az omlós és szaftos sült csirkemell.

Sült csirkemell sütőben sütve

A sütőben sütéskor az egyik fontos trükk, hogy ne hagyd szabadon, hanem mindig takard le akár egy jénai fedelével, akár alufóliával. A másik fontos trükk az, hogy vagy zsírosan vagy olajosan, de bepácoljuk a hússzeleteket.

Őszintén szólva én nem szoktam klopfolni, mert ha lassú tűzön sütök sok zsiradékban, akkor sokkal jobb lesz a végeredmény, mint amikor gyorsan, szétklopfolva sütjük.

A zsiradék lehet mangalicazsír, vaj, legvégsőbb esetben olaj. Az első két verzió természetesebb megoldás, nem beszélve arról, hogy utána a fűszeres zsiradékot rákenheted kenyérre reggelire vagy uzsonnára.

Tehát ahhoz, hogy sütőben szaftos és omlós legyen a csirkemell, ahhoz le kell takarni, hogy a pára, gőz bent maradjon. Ha ipari csirkét sütsz, akkor elképzelhető, hogy kis levet is fog engedni, ami szintén nem baj annyira, sőt, még szaftosabb lesz.

Pácoláshoz itt használhatod szószainkat bátran, mert mivel úgyis lefedve fog sülni, így nem fog sütés közben fröcskölni sem a zsiradék, mint amikor serpenyőben sütsz. A legjobb és legegyszerűbb csirkéhez is használt szószaink: Szabi kedvence hosszú érlelésű fokhagymás paprikaszósz, a Drakula Csókja mézes-fokhagymás chutney – főleg ha kínai szezámmagos csirkés ízvilágot keresel és ha a csemege vonalon pácolnál, akkor a BBQ Sweet szósz lesz az ideális választás!

Sült csirkemell serpenyőben

Őszintén szólva szeretek serpenyőben sütni, méghozzá mangalica zsírban. Nyilván ez akkor működőképes, ha van a tűzhely felett páraelszívó, így nem lesz az egész lakás tiszta sült hús szagú.

A zsiradékot felteszem megolvadni, hevülni a serpenyőbe, míg a csirkemellet felszeletelem. Nagyjából ujjnyi vastag szeletekre szoktam, így pont át tud sülni. Szintén hanyagolom a klopfolást!

A húst ha nem szószainkba pácolom, akkor szárazpácot, un. rubot kapnak. Ennek az is az előnye, hogy nem fog fröcsögni a zöldséges szószok miatt a zsiradék a sütés közben. A rubbal beszóróm a hússzeleteket és a forró zsiradékban, közepes lángos megsütöm aranybarnára. (Néha átforgatom, hogy egyenletesen süljön). Itt is praktikus vajjal vagy zsírral sütni olaj helyett, mert akkor másnap a dermedt zsiradékot fel lehet használni zsírosdeszkához vagy más ételekhez, míg az olajról ez nem mondható el igazán.

+1 tipp: Így lesz omlós és szaftos a sült csirkemell!

Ha a csirkemellett hidegen szeleteljük és kezdjük el sütni, akkor nehezebben fog átsülni egyenletesen. Mindig egy jó fél órával előbb veszem ki a hűtőből és szeletelem fel, mint ahogy elkezdem sütni. Így a hús egyenletesebben tud sülni, mert nem lesz szobahőmérsékletű a külseje, míg hideg a belseje.

Kérget neki!

Ha sütőben szeretnénk sütni a csirkemellet, akkor az is jó taktika, hogy még a sütőbe tétel előtt és pácolás után forró zsiradékban hirtelen kérget sütünk rá serpenyőben. Ilyenkor a nedvességet bezárjuk a hús belsejébe!

Csatlakozz Facebook oldalunkhoz is még több receptért!

(0)
What Our Clients Say
352 vélemény