A feketeribizli lassan érni kezd és elkezdődik a szezonja. Az igazi francia édesség, a madeleine, mogyorókrémes Feketeribizli lekvárral meg egyszerűen fenomenális.
A madeleine ikonikus szerepe az egyik Szállító c. filmből már biztos sokak elméjébe beégett, de hát ami finom, az finom. Vajas, puha, illatos és olyan jó mindenbe belenyomkodni ami édesen krémes. És miért pont a feketeribizli lekvárra esett a választás? Mert most lesz szezonja és egy igen különleges lekvár készül a feketeribizliből. Bár egy megosztó gyümölcsnek számít, de érdemes megkóstolni, mert a különleges eljárásnak köszönhetően a mi Feketeribizli lekvárunk rendkívül finom és a színe is mesés.
Összetevők
200 g vaj
60 g tej
3 darab egész tojás
200 g búza finomliszt
110 g kristálycukor
10 g sütőpor
pár evőkanál Mendula Földimogyorókrém
friss áfonya
pár evőkanál Feketeribizli lekvár
Elkészítése
- A tojást felütjük és az olvasztott vajjal és cukorral kikeverjük. Ehhez a kézi habverő vagy gépi habverő az ideális, mert kézzel, villával nehéz egyenletesen habos tésztának kikeverni. Majd apránként hozzáadjuk a lisztet is és belereszeljük a citromhéjat.
- Folyamatosan keverjük habverővel, amíg kellemesen habos állagú nem lesz a tészta. Ha akarunk, csipet fahéjat, kakaóport is tehetünk bele, ahogy szeretnénk. Ha kakaós madeleine-t készítenénk, akkor a kakaóport a liszttel kell elkeverni és a kakaó mennyiségét le kell venni a lisztéből, hogy jó legyen az állag.
- Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, majd evőkanállal kimerünk rá nagyobb távolságra egymástól kis kupacokat. Mivel terülni fog, ha nincs sütőformánk, hagyjunk neki elég helyet.
- Ha van sütőformánk, akkor vajazzuk és lisztezzük ki és abba kanalazzuk bele a tésztát.
- Előmelegített sütőben, 180 C fokon pár perc alatt aranybarnára sütjük.
TIPP
Ha még több izgalmas ízre vágysz, érdemes lehet kipróbálnod a Feketeribizli szirupunkat is, akár a chilis verzióban, mert az icipicit pikáns változat még egy pluszt ad az ízek mellé.
Pár éve mikor ezt a receptet egy francia cukrészda oldalán megtaláltam, nagyon megörültem. Akkor még a francia tudásom is aktívabb volt, így nem is a google fordító csodáival kellett kimazsoláznom a receptnél mit hogyan kell valójában készíteni. Ott egy olyan tippet írtak még le, ami számomra szintén új volt. Az olvasztott vaj belekeverésénél azt javasoltákm, hogy a zsiradékot nem a tésztába habverővel keverjük bele gyorsan, hanem finom mozdulatokkal egy keverélapáttal. Így a tészta nem esik szét és a zsiradék is kellemesen elkeveredik a tésztában.
A földimogyoró krémet mi a Mendulától vesszük, aki szintén magyar, hazai gyártó, így ajánljuk figyelmetekbe. Minden szombaton őket is megtalálod a Czakó Termelői Piaczon, ahogy minket is, közel a főbejárathoz.
-
Feketeribizli szirup – 280 ml2 700 Ft