Barion Pixel
Hamvazószerda - hagyomány - kereszténység - Gourmetanddelicious.hu
Receptek

Hamvazószerda: ma kezdődik a 40 napos böjt

A farsangi időszak után a következő időszak a Hamvazószerda napján kezdődő, 40 napos böjtidőszak ideje. Majd ennek zárásaként üli meg a keresztény hagyomány a Húsvét ünnepét. De mit kell tudni Hamvazószerdáról?

Ha pontosak akarunk lenni, akkor a hamvazószerda (latinul: feria quarta cinerum, régi népi elnevezései hamvas szerda, szárazszerda, böjtfogószerda, böjtfőszerda) a nyugati  kereszténységben  a nagyböjt  kezdőnapja, a húsvétvasárnaptól  visszaszámolt 40. hétköznap. Ez 2021-ben február 17-ére esik.

Mit ehetünk Hamvazószerdától Húsvétig?

Miután Hamvazószerda előtt van Húshagyó kedd, így a Szent Nagyböjtben a húsmentes ételek fogyasztása az irányadó. Ez az időszak kitart Húsvétig, amelynek nevében is benne van: Hús-vét, vagyis ekkor ehetünk először újra húst.

Hamvazkodás és a barka

Az “oltakozás” szót már megtanulhattuk az elmúlt évben, mint újkeletű nyelvhasználati csodabogár, de a Hamvazószerda kapcsán a hamvazkodás egy fontos liturgikus esemény.

A templomban a mise után a pap az előző évi szentelt barka hamuját megszenteli, s azzal rajzolja a keresztet a hívek homlokára. Ezt nevezik hamvazásnak (latinul: impositio cinerum), ami a nagyböjt kezdetét jelző szertartás. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert.

Mi értelme van a böjtnek?

Elvonatkoztatva a vallási kérdésektől a böjtnek mindig is fontos szerepe volt az ember életében. A test tisztulása, a méregtelenítés és számos egyéb metabolikus folyamat javulását, gyógyulását, netán újraindulását kötik a böjtöléshez.

Természetesen az sem mindegy, hogyan böjtölünk! Ha most valóban a test megtisztítását tűztük ki célul és nem csak “divatböjtölést” végzünk, akkor ezt a negyven napos böjtöt felfoghatjuk egy egészségünk szempontjából fontos időszaknak is.

A böjtöléshez válasszunk mindig tiszta, lehetőség szerint bio, vegyszermentes alapanyagokat. Kerüljük el a gyorséttermi csábító falatokat és legalább ebben a 40 napban próbáljunk meg magunkra főzni.

Az otthoni főzéssel már önmagába véve is sok egyéb káros anyagtól mentesülünk: gondoljunk csak a tartósítószerekre, állagjavítókra és színezőanyagok sokaságára, melyek ugyanúgy fel tudnak gyűlni a szervezetben, mint más káros anyagok (pl. nehézfémek).

A böjt idején foglalkozhatunk kicsit többet magunkkal is. Figyeljük meg, milyen ételekre hogyan reagál a testünk? Az ételallergiákhoz köthető alapanyagok egy része is tudatossággal észrevehető és utána elkerülhető.

Így ha netán abban gondolkodsz, hogy kihagyod már a finomított cukrot is életedből, akkor bátran válogathatsz a CUKORMENTES KÍNÁLATUNKBÓL!

Borítókép: Pexels

 • Nyitvatartás
  • Hétfő : -
  • Kedd (ma) : -
  • Szerda : -
  • Csütörtök : -
  • Péntek : -
  • Szombat : -
  • Vasárnap : -
  Ezen a csomagponton nem érhető el az utánvétes fizetés!
  Átvétel itt
 • Sajnos a keresett kifejezésre nincs találat. Próbálj meg egy másik helyre keresni, vagy a térképen válassz ki egy hozzád közeli átvételi pontot

 • What Our Clients Say
  321 vélemény