Barion Pixel
Hamvazószerda - hagyomány - kereszténység - Gourmetanddelicious.hu
Receptek

Hamvazószerda: ma kezdődik a 40 napos böjt

A farsangi időszak után a következő időszak a Hamvazószerda napján kezdődő, 40 napos böjtidőszak ideje. Majd ennek zárásaként üli meg a keresztény hagyomány a Húsvét ünnepét. De mit kell tudni Hamvazószerdáról?

Ha pontosak akarunk lenni, akkor a hamvazószerda (latinul: feria quarta cinerum, régi népi elnevezései hamvas szerda, szárazszerda, böjtfogószerda, böjtfőszerda) a nyugati  kereszténységben  a nagyböjt  kezdőnapja, a húsvétvasárnaptól  visszaszámolt 40. hétköznap. Ez 2021-ben február 17-ére esik.

Mit ehetünk Hamvazószerdától Húsvétig?

Miután Hamvazószerda előtt van Húshagyó kedd, így a Szent Nagyböjtben a húsmentes ételek fogyasztása az irányadó. Ez az időszak kitart Húsvétig, amelynek nevében is benne van: Hús-vét, vagyis ekkor ehetünk először újra húst.

Hamvazkodás és a barka

Az “oltakozás” szót már megtanulhattuk az elmúlt évben, mint újkeletű nyelvhasználati csodabogár, de a Hamvazószerda kapcsán a hamvazkodás egy fontos liturgikus esemény.

A templomban a mise után a pap az előző évi szentelt barka hamuját megszenteli, s azzal rajzolja a keresztet a hívek homlokára. Ezt nevezik hamvazásnak (latinul: impositio cinerum), ami a nagyböjt kezdetét jelző szertartás. A hamuval hintés ősi jelképe a bűnbánatnak, mivel a hamu az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert.

Mi értelme van a böjtnek?

Elvonatkoztatva a vallási kérdésektől a böjtnek mindig is fontos szerepe volt az ember életében. A test tisztulása, a méregtelenítés és számos egyéb metabolikus folyamat javulását, gyógyulását, netán újraindulását kötik a böjtöléshez.

Természetesen az sem mindegy, hogyan böjtölünk! Ha most valóban a test megtisztítását tűztük ki célul és nem csak “divatböjtölést” végzünk, akkor ezt a negyven napos böjtöt felfoghatjuk egy egészségünk szempontjából fontos időszaknak is.

A böjtöléshez válasszunk mindig tiszta, lehetőség szerint bio, vegyszermentes alapanyagokat. Kerüljük el a gyorséttermi csábító falatokat és legalább ebben a 40 napban próbáljunk meg magunkra főzni.

Az otthoni főzéssel már önmagába véve is sok egyéb káros anyagtól mentesülünk: gondoljunk csak a tartósítószerekre, állagjavítókra és színezőanyagok sokaságára, melyek ugyanúgy fel tudnak gyűlni a szervezetben, mint más káros anyagok (pl. nehézfémek).

A böjt idején foglalkozhatunk kicsit többet magunkkal is. Figyeljük meg, milyen ételekre hogyan reagál a testünk? Az ételallergiákhoz köthető alapanyagok egy része is tudatossággal észrevehető és utána elkerülhető.

Így ha netán abban gondolkodsz, hogy kihagyod már a finomított cukrot is életedből, akkor bátran válogathatsz a CUKORMENTES KÍNÁLATUNKBÓL!

Borítókép: Pexels

  • Nyitvatartás
    • Hétfő : -
    • Kedd : -
    • Szerda : -
    • Csütörtök : -
    • Péntek : -
    • Szombat (ma) : -
    • Vasárnap : -
    Ezen a csomagponton nem érhető el az utánvétes fizetés!
    Átvétel itt
  • Sajnos a keresett kifejezésre nincs találat. Próbálj meg egy másik helyre keresni, vagy a térképen válassz ki egy hozzád közeli átvételi pontot

  • What Our Clients Say
    338 vélemény

    Feliratkozásodért ajándék online gourmet receptfüzetet adunk ajándékba! Sőt: a legfrissebb limitált szériás termékekből is Téged értesítünk először!

    You have successfully subscribed to the newsletter

    There was an error while trying to send your request. Please try again.

    Gourmet & Delicious Manufaktúra will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.

    Ne maradj le az újdonságokról és szerezz gourmet-kuponokat! Ráadásul feliratkozásoddal értékes ajándékutalványt is kapsz!

    You have successfully subscribed to the newsletter

    Valami hiba történt, kérjük próbáld újra.

    GourmetAndDelicious - Chili termékek, lekvárok, szószok will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.