Barion Pixel
torokbalzsam és drakula csókja
Receptek

Méz, fokhagyma és chili: torokbalzsam hideg időre?

Igazán nem mondhatjuk ezt az évet ideálisnak, inkább olyan világvége hangulatos. De hogy a kedvünk is jobb legyen és még a nátha ellen is legyen valami ellenszerünk, így a házipatikában előkerül a torokbalzsam: méz, fokhagyma, chili és persze a jó öreg feketeretek.

Megvan még gyerekkorból az a borzalmas kanalas orvosság, amit a nagyi vagy anyu készített feketeretekből, fokhagymából és mézből? Kifolyt az az átlátszó lé a feketeretek alján, kanalas orvosságként kellett töményen megennünk és úgy utáltuk, hogy csak csuda. Viszont nagyon jótékony volt ebben a náthás időszakban. Nem vitás: az öregek tudták mi a jó és valóban hatékony dolog hurutos köhögésre, nátha ellen vagy épp orrdugulásra.

De mi köze van hozzánk ennek a receptnek?

Ahogy beköszönt a hideg idő az egyik legkeresettebb chilis termékünk a Drakula Csókja lesz szinte azonnal. A méz, a fokhagyma és a csipet chili játékos pajkossága ad már önmagába véve egy olyan plusz örömet, amit már a kínai éttermek kínálatából ismerünk szezámmagos csirkeként. Csak ebben sem kutyahús (ez a vicc helye), sem ízfokozó és más adalék nincs. Egész évben ezért szeretitek pont, mert házi készítésű kínai kajákhoz is tökéletes választás.

Nem voltunk restek ám kipróbálni feketeretekkel sem. Igen, jól olvasod…a házi patikánkba is bekerült a Drakula Csókja és bár elsőre elég bizarr az elképzelés a chili még dob is rajta egy kicsit.

Torokbalzsam: Édes, csíp, fokhagymás és köhögés-szérum lett

Ne gondold, hogy csodaszer és természetesen a COVID ellen sem jó…bármilyen meglepő…De az tuti, hogy a chilivel a hagyományos recept csak még erőteljesebb lett. A reggeli torokkaparás érzése átcsapott rendes világrengető köhögésbe, de legalább hatékonyan. A feketeretek nem finom és alapjába véve csípős ízű, így a chili még dob is rajta, de nem túl durván. A méz selymessége segít a toroknak, a fokhagyma, mint természetes antibiotikum meg alap egy ilyen köhögés-szérumban.

Gourmandoknak: tedd ételbe

Természetesen a Drakula Csókját nem nátha ellen találtuk ki, hanem ételekhez. Jól harmonizál kacsával, libával, kínai ízvilágú csirkével is. Próbáltuk már rántott májhoz is, de balzsamecettel a rukkola saláta is fenséges vele.

A Drakula csókja chutneyval készíthetsz otthon szezámmagos csirkét is. Ha netán marad másnapra rántott húsod vagy olajban sütöttél ki csirkenuggets-et, akkor egy nagyobb serpenyőbe tedd őket bele, szórj rá szezámmagot és locsold meg Drakula Csókjával. Gyorsan pirítsd össze, hogy mindenhol összekenje a chutney és már tálalhatod is. Curry-s tésztához használhatod a Hétfejű Sárkány chutney-nkat is, de rizzsel is jól párosítható.

TEDD A KOSARADBA!

What Our Clients Say
295 vélemény