Barion Pixel
házi rétes 2 - gourmetanddelicious
Receptek

Szaladgáló házi rétes: ahogyan kevesen készítik

Igazi szaladgálós házi rétes? Feledésbemenő házi recept nagymamáink konyhájából és lekvárjainkkal. Nézzük is meg, milyen az igazi házi rétes.

Még apukámat anyu is a rétessel fogta meg anno, úgy 40 évvel ezelőtt, mert egy jó házi rétes az, amiből sosem elég. Aztán telt múlt az idő és ahogy egyre kevesebb ideje lett az embereknek, egyre kevesebb valódi szaladgálós házi rétes került az asztalra a vasárnapi ebéd után. Nálatok is a bográcsgulyás után rétes volt a desszert?

Mi tagadás, a valódi szaladgálós házi rétes már kiveszendőben van és mi is akkor találkoztunk újra vele, amikor Kiskőrös térségébe költöztünk és egy rendezvényen mellettünk árusítottak a Kiskőrösi Szaladgáló rétes hagyományőrző gyártói.

Szaladgáló házi rétes

Az igazi szaladgáló házi rétes tésztájának minden fázisa kézzel készül és egy rendkívül kényes tésztáról beszélünk. Aki készített már például kelt tésztát, az tudja, hogy ott is érezni kell a tésztát. A pandémia alatt meg a házi kovászolás mesterei is átérezték, hogy élő anyaggal dolgozni, mint a kovász, egy olyan új világot nyit meg a konyhai kreativitás világában, amibe hamar bele lehet szerelmesedni. Na a házi rétes készítése is ugyanígy történik: ráérzel, simogatod, babusgatod és a kezed között születik meg a csoda.

Ahány ház természetesen, annyi szokás, ez a recept egy hagyományos, nálunk már bizonyított változat.

Szaladgáló házi rétes: ahogyan kevesen készítik

Recipe by gourmetanddeliciousCourse: ReceptekCuisine: magyarDifficulty: közepes, gyakorlatot igényel
Adag

4

főre
Előkészítési idő

20

minutes
Pihentetési idő

1

hour 
Kalória

339

kcal
Sütési idő

15

perc
Elkészítési idő

1

hour 

35

minutes

Összetevők

  • 2,5 dl forró víz

  • 3 evőkanál disznózsír

  • 2 evőkanál olaj

  • 2 evőkanál ecet

  • 1/2 kg átszitált sima liszt

  • 1 db tojás

  • csipetnyi só

elkészítése

  • A disznózsírt, az olajat, az ecetet és a sót összekeverjük a forró vízzel és hozzáadjuk a lisztet, majd a tojást és jól kidolgozzuk a tésztát. Letakarva 1 órát pihentetjük. 
  • Pihentetés után 3-4 részre osztjuk a tésztát egy éles késsel vagy kézzel, majd egy vászonterítőn (ez nagyon fontos!), amit belisztezünk, kihúzzuk – kinyújtjuk kézzel a tésztát óvatosan. Ez a húzás módja az asztal körüli szaladgálás, mert valójában egy vékony hártyavékonyságra kell húzni, amit az asztal körül körbe-körbe tudunk kivitelezni.
  • Amikor készen vagyunk a vékony tésztával, akkor töltjük tetszés szerint a rétestésztát, majd az asztalterítő segítségével felpergetjük rúd formára és a kizsírozott tepsikbe tesszük és megsütjük.
  • Egyes töltelékeknél fontos lehet, hogy előtte a tészta felületét megszórjuk búzadarával, mert úgy nem vizesedik át a tészta a tölteléktől. Ez főleg a lekvárosabb, gyümölcsösebb töltelékeknél fordul elő, de egy szaftosabb káposztás töltelék előtt is érdemes lehet megszórni.

Megjegyzés

  • Ha gluténmentesen szeretnénk ugyanezt kivitelezni, akkor itt jönnek képbe az olyan alapanyagok, mint a szentjánoskenyérmag-liszt, gouarliszt, ami a tészta rugalmasságát és némiképp a nyújthatóságát adja. De csak gyakorlattal álljanak neki jó gluténmentes anyagismerettel ennek a változatnak.

Mivel töltjük a szaladgálós házi rétes tésztáját?

Nagy kedvencünk a mákos-meggyes, a túrós és a káposztás rétes is.

A mákos-meggyes töltelékhez vegyél egy üveg Meggy-cseresznye lekvárt, majd keverd hozzá a darált mákot ízlés szerint. Ha sok levet engedne, akkor egy kevés búzadarát is adj hozzá, keverd el alaposan és már mehet is a rétestésztába.

A káposztás töltelékhez egy nagy fej fehér káposztát felaprítok, zsiradékon megdinsztelem és ízlés szerint fűszerezem. Mi sósan szeretjük, így főleg borsot és sót kap, de lehet édesen is készíteni, amikor egy kevés cukorral átkaramelizáljuk, így is kap egy kis borsot és sót. A közepesre kihűlt (melegebb mint kézmelegre) dínsztelt káposztát tesszük a rétestésztáta és már tekerjük is fel. Itt is ha netán sok levet engedne, akkor érdemes a tészta felületét bedarázni.

A meggyes töltelékhez szintén jó szolgáltatot tesz a Meggy-cseresznye lekvár, de itt már a búzadarával kicsit főzzük fel, hogy a dara magába szívja a nedvesség egy jó részét.

Még több receptötletre vágysz? Kövesd Faceook oldalunkat!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük