Barion Pixel
tavaszi zöldségleves gazdagon Szabi kedvence szósszal
Receptek

Tavaszi zöldségleves gazdagon

Ez a tavaszi zöldségleves gazdagon azért egy praktikus leves, mert viszonylag gyors, laktató is egyben. Akár húsmentesen, akár hússal, tojással is elkészíthető. Szabi kedvence szószt kapott, hogy pikáns legyen.

Viszonylag ritkán hozok levesreceptet, mert valahogy az utóbbi időben kevés levest eszünk. De mindenképpen szeretnék rajta változtatni, mert a magyar konyha receptjei között is rendkívül sok finom és akár laktató levesrecept is van. Ez a tavaszi zöldségleves gazdagon is ide tartozik: akár egy vasárnapi ebédnél is megállja a helyét.

Miért a legegyszerűbb leves?

Egyrészt készülhet mirelit zöldségekből is, mert sokszor télen ha saját zöldségből akarnánk készíteni a levesünket, akkor úgyis az a megoldás. Nyáron amit megtermelünk, szépen mosva, aprítva a mélyhűtőbe kerül, akár ki is porciózva. Pont az ilyen helyzetekre.

A másik ok, amiért rendkívül egyszerű, hogy kevés fűszer kell hozzá és ha nem akarunk tésztával sem bogarászni, akkor levesbe való kis kenyérkockákkal vagy más izgalommal még fel lehet tunningolni.

A harmadik ok, amiért egyszerű, hogy ha nincs otthon hús és tennél hozzá valami tartalmasat, akkor tojást is lehet belecsorgatni vagy a reggelről megmaradt főtt tojást belekarikázni. Akkor egy kicsit a pho levesekre fog hasonlítani. Ugyanígy persze lehet mellé pirítani egy kis ciabattát is!

Mi kell a tavaszi zöldségleves gazdagon recepthez?

A recept aszerint változik, milyen zöldségek vannak otthon kéznél, így simán eltérhetsz az összetevőktől.

Összetevők

  • 4 szál sárgarépa felkockázva

  • 2 szál fehérrépa

  • 2 nagyobb burgonya (krumpli ha úgy tetszik)

  • 1/2 zellergumó

  • 3 marék zöldborsó

  • 1 kocka petrezselymes fűszervaj

  • só, bors ízlés szerint

  • 2-3 db főtt tojás

  • 1-2 marék kruton a tálaláskor

  • friss petrezselyemzöld

A petrezselymes fűszervajat magad is elkészítheted, ha a linkre kattintasz a hozzávalók között. De bármilyen más megoldással is fűszerezheted vagy akár egy evőkanál vajat a levesbe dobva, plusz pár ízlés szerinti zöldfűszert és már kész is vagy!

Az elkészítése az egésznek nagyon egyszerű, így akár ezt nem is lenne muszáj leírni, de azért leírjuk, biztos, ami biztos.

elkészítés

  • Ha nem mirelitből dolgozol, akkor a zöldségeket mosd alaposan meg, hámozd meg és vágd apróra őket.
  • Egy nagy lábasba tedd bele a zöldségeket, a fűszervajat és önts hozzá elegendő vizet. Sózd, borsozd ízlés szerint.
  • Ha nincs kéznél főtt tojás, akkor egy kisebb lábasban főzd meg az egész tojásokat héjában, majd hámozd meg, vágd fel őket negyed cikkekre vagy karikákra. Ezt csak tálaláskor tegyük a levesbe, mert a sárgája szétfő teljesen.
  • Tálaláskor jöhet a kruton is vagy a szárított kenyérkocka, plusz díszítésnek a frissen felaprított zöldfűszer.