Barion Pixel
fűszervaj recept házilag hogyan készül - gourmetanddelicious.hu
Receptek

Hogyan készül a házi fűszervaj?

Házi fűszervaj készítése pár egyszerű lépésben, ahogyan a legtökéletesebb! Mutatjuk a trükköket, hogy neked is jól sikerüljön!

A Facebook és Instagram oldalunk, szinte felrobbant, annyira sokan kérték egyszerre a kép alatt és majd privát üzenetben ezt a receptet, hogy szinte kötelezőnek éreztük megosztani ezt a kis trükkös fűszervaj receptet, amit mi is előszeretettel készítünk az ételek feldobására, frissítésére, ízesítésére.

Mi kell a házi fűszervajhoz?

Jó minőségű vaj, lehetőség szerint házi vaj, de ha ilyen nincs a közeledben, akkor a bolti is jó lehet, de mindenképp minőségit vegyél. Az ilyen típusú, jó minőségű vaj nem a legolcsóbb, még ha ismertebb márkákból is vásároltok, akkor is egy tömb kb. 800-1000 Ft között mozog. Nem véletlen. Valódi alapanyagból készül.

A másik tényező a jó vajnál, a jó vajra ráírják, hogy vaj. Nem az a megszólítása, hogy vaj ízű és többnyire nincsenek rajta nagy reklámszövegek, mivel van dúsítva (mint a vitaminok pl.). Ne ess ebbe a hibába, hogy a reklámok után mész.

A harmadik fontos tényezője a jó házi fűszervajnak a fűszer vagy fűszerkeverék.

Ameddig a friss fűszer elérhető, addig vásárolj friss, kezeletlen fűszert hozzá megbízható forrásból!

Ezt lehet piacon, elvégre #piacrajárnimenő, de vásárolhatsz cserepesen is, mert akkor meg többször szüretelhető. Az a fontos, hogy kezeletlen legyen, vagyis vagy vegyszermentes gazdaságból származzon vagy bio minősítésű legyen. Mivel a fűszernövényeket csak finoman megmossuk, így ez minden fűszerhasználatnál fontos szempont!

Ha fűszerkeveréket használsz, akkor mindenképpen érdemes lassú tűzön összehevíteni, mert a szárított fűszerek kellemetlenül kemények maradhatnak. A sóval is csínyán kell bánni, mert sok fűszerkeverék sós, így mielőtt sót adnánk a fűszervajhoz, mindig kóstoljuk meg!

Hogyan készül a fűszervaj friss fűszerrel?

A jó minőségű vajat hagyjuk szobahőmérsékleten megpuhulni, akár ha már fűtés van a lakásban, akkor egy kis tálkában a radiátorra is tehetjük.

Míg a vaj megolvad lágy, krémes keverhető állapotra, gyengéden mossuk meg a friss fűszereket és csepegtessük le, majd vágjuk minél apróbbra.

Fűszer lehet metélőpetrezselyem, bazsalikom, tört fokhagymagerezdek, mentalevelek, kakukkfű, koriander és hosszú a lista. Mindig ízlésünk szerint, amit szeret a család vagy ami jól illeszkedik az általunk kedvelt ételekhez.

A megolvadt, lágyan krémes vajhoz tegyük hozzá az aprított fűszereket csipetenként és keverjük el alaposan. Ha még elbír fűszert, akkor bátran tegyünk hozzá a kellő sűrűségig.

Egy műanyag, lezárható tálkába kanalazzuk át a fűszervajat és tegyük hűtőbe dermedni. Kiskanállal adagolhatjuk a forró sült húsokra tálaláskor, tehetjük meleg levesbe is, de kenhetjük pirítósra is.

Hogyan készül szárított fűszerekkel, fűszerkeverékkel a fűszervaj?

Ez a megoldás kicsit macerásabb, mert a szárított fűszerek kellemetlenek lehetnek a fűszervajban és pont az lenne a lényeg, hogy kellemes hatásuk legyen étkezéskor és feldobják az ételeket.

A vajat nagyon lassú tűzön fel kell hevíteni egy lábosban vagy vízgőz felett. Lassú kevergetés mellett adjuk hozzá a fűszereket és időnként keverjük át, hogy a fűszerek puhulni tudjanak. Egy jó negyed órát biztosan kevergetés mellett lassan hevíteni kell, de ne forrjon fel. Ha felforr, akkor sajnos dermedés után kásás lesz a végeredmény, az meg nem olyan finom.

Alaprecepteket is kértek? Na jó, biztosan kérnétek, úgyhogy akkor jöjjön pár ízkombináció!

A legjobb fűszervaj ízesítések

Alap: Bazsalikomlevelek + metélőpetrezselyem levelek + fokhagyma + vaj

Vadhúshoz, marhahúshoz, nyúlhoz: Metélőpetrezselyem + mentalevelek + egy levélke rozmaring + egy levél zsálya + vaj

Pirítósra, bundáskenyérre: Petrezselyem + fokhagyma + vaj

Karakteres húsételekhez: kesudió őrölve + petrezselyem + fokhagyma + só + bors + fűszerpaprika + vaj

Édes piskótákhoz, aranygaluskához: datolya + kesudió/pisztácia + fahéj + szerecsendió + cukor/méz + vaj

  • Nyitvatartás
    • Hétfő : -
    • Kedd : -
    • Szerda : -
    • Csütörtök : -
    • Péntek : -
    • Szombat (ma) : -
    • Vasárnap : -
    Ezen a csomagponton nem érhető el az utánvétes fizetés!
    Átvétel itt
  • Sajnos a keresett kifejezésre nincs találat. Próbálj meg egy másik helyre keresni, vagy a térképen válassz ki egy hozzád közeli átvételi pontot

  • What Our Clients Say
    338 vélemény

    Feliratkozásodért ajándék online gourmet receptfüzetet adunk ajándékba! Sőt: a legfrissebb limitált szériás termékekből is Téged értesítünk először!

    You have successfully subscribed to the newsletter

    There was an error while trying to send your request. Please try again.

    Gourmet & Delicious Manufaktúra will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.

    Ne maradj le az újdonságokról és szerezz gourmet-kuponokat! Ráadásul feliratkozásoddal értékes ajándékutalványt is kapsz!

    You have successfully subscribed to the newsletter

    Valami hiba történt, kérjük próbáld újra.

    GourmetAndDelicious - Chili termékek, lekvárok, szószok will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.