Barion Pixel

Sült rakott cukkini zöldfűszeresen

Sült rakott cukkini zöldfűszeresen

Igazi szezonális sós egytálétel vagy akár reggelire vagy vacsorára, vendégvárásra is alkalmas a sült rakott cukkini frissen szedett zöldfűszerekkel vagy a Garlic & Herbs szósszal.

Amikor eljön a tavasz és a palántázás is úgy áll, hogy indítható a cukkini, legalább fóliában, akkor korán szedhetünk végre cukkinit. Most annyiban lett szerencsénk, hogy akciós volt az egyik nagy láncnál és Szabolcs vett egy csomót és így lehetett kísérletezni. A sült rakott cukkini zöldűfszeresen ötlete onnan jött, hogy volt egy kis levelestésztánk, némi kóstoltatásból megmaradt Garlic & Herbs szósz és így adta magát a recept is.

Viszonylag egy olcsó recept! Amint szezonja lesz a cukkininek, onnantól akár naponta is elkészíthető étel, hiszen alig van benne összetevő. Házi tojással dolgoztunk, hiszen saját gazdaságunkban akad bőven tyúktojás.

Összetevők

  • 1 egész cukkini

  • 5 tojás

  • 2-3 evőkanál friss tejföl

  • só, bors ízlés szerint

  • pár evőkanál Garlic & Herbs szósz

  • 150 g ízlés szerint reszelt sajt

  • 2 újhagyma apróra vágva

  • 1 csomag levelestészta

Nézd meg hogyan készítjük!

Elkészítése

  • A zöldségeket mossuk meg, de a cukkinit ne hámozzuk meg, hogy maradjon rajta a zöld héj. Így sokkal jobb tartása is lesz sütés után az egész ételnek, illetve színében is jól mutat a sötétzöld héj.
  • Zöldségszeletelővel vágjuk korongokra a cukkinit, késsel aprítsuk össze az újhagymát.
  • Reszeljük le a sajtot, úgy ehhez a mennyiséghez egy 150 g sajt lesz elegendő.
  • Vegyünk egy tepsit és vágjuk bele méretre a levelestésztát, fektessük a tepsibe és kezdjük el körkörösen belerakni a cukkiniszeleteket.
  • Amikor egy emeletnyi cukkiniréteg elkészült, szórjunk rá kevés sajtreszeléket és jöhet a következő emelet.
  • Amikor kész van az összes cukkini és benne van a tepsiben, akkor törjük fel a tojásokat, tegyük hozzá a Garlic & Herbs szószt, ízlés szerint a sót, borsot, akár a szárított fokhagymát is pluszba és verjük fel a tojást.
  • Az egész cukkinirétegre öntsük rá a fűszeres tojást, kicsit mozgassuk meg a tepsit, hogy elterüljön benne a tojáslé és ha ez is megvan, a tetejét szórjuk meg a többi sajtreszelékkel.
  • Ha maradt levelestésztánk, akkor vékony csíkokra vágva az egész tetejére tehetünk kis dekorációt és a legvégén, ha szeretnénk (nem kötelező), hintsük meg egy kevéske olívaolajjal, hogy ropogósra tudjon sülni, de a plusz íz is belekerüljön az olívaolajból.
  • 180 C fokon a rétegek vastagságától függően 20-30 percig süssük és melegen tálaljuk.

Amikor ezt először készítettük, az első gondolat az volt, hogy vajon megsül-e benne így a cukkini. Mivel sok tojás kerül rá, akkor egy kellemes, még épphogy roppanós állag lesz a cukkiniből a rétegek között. A tojásba sem kell sem sütőpor, sem liszt, nagyon szépen összetartja az egészet majd.

Érdemes többféle zöldséggel kipróbálni! Jól harmonizál még a paprika és paradicsom is vele, ha vékony szeletekre vágjuk. Úgy összesütve kicsit lecsós ízvilágot fogunk kapni.

Sült rakott cukkini zöldfűszeresen egy igazán kiváló étel minden alkalomra, amikor szezonálisan étkeznénk. Minél tisztább alapanyagokkal dolgozunk, annál egészségesebb lesz. Mivel alacsony a szénhidrát-tartalma, így diéták sokaságába is beilleszthető. Ha több olívaolajat teszünk bele, akkor a ketogén irányba is illeszkedik, ha az eredeti recept szerint készül, akkor a fehérjediétához illik.

(0)
What Our Clients Say
352 vélemény

Feliratkozásodért ajándék online gourmet receptfüzetet adunk ajándékba! Sőt: a legfrissebb limitált szériás termékekből is Téged értesítünk először!

You have successfully subscribed to the newsletter

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Gourmet & Delicious Manufaktúra will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.