Barion Pixel
Limoncello gluténmentes piskóta
Receptek

Limoncellos gluténmentes piskóta

A mai tejszínes gombapörkölt után kellett valami, ami igazi desszertként megállja a helyét és jó kedvre is derít minket, így a gluténmentes piskóta volt az első gondolat. Már úgy is napok óta a fejemben motoszkált, hogy kellene készíteni, mikor egy kedves barátnőm a régi korok csokoládéöntetes menzás piskótáját emlegette.

Ráadásul egy jóféle magyar termesztésű bio limoncello is volt itthon, így megszületett a limoncello-s gluténmentes piskóta csokiöntettel, Rumos Diólekvárral, málnaszirupos öntettel, vagy ahogy kedved van hozzá.

Limoncellos gluténmentes piskóta

Recipe by gourmetanddeliciousCourse: ReceptekCuisine: olaszDifficulty: közepes
Adag

8

főre
Előkészítési idő

20

minutes
Sütési idő

25

minutes
Kalória

590

kcal
Total time

45

minutes

Összetevők

  • 3 nagy limoncello vagy 5 nagy citrom héja lereszelve

  • 20 ek. rizsliszt

  • 2 tojás

  • 1 ek. margarin vagy vaj

  • 1/2 limoncello leve és belseje

  • 1 bögre Joya kókusztej

Elkészítés

  • Reszeld le a limoncello héját és az egyik gyümölcs felét csavard bele, akár a rostokkal együtt beleteheted a süteménybe.
  • A kókusztejet öntsd bele a tálba, majd fokozott keverés mellett tedd hozzá a rizslisztet.
  • Melegíts és olvaszd fel a vajat, tedd bele a tésztában.
  • Törd fel a két tojást, tedd hozzá a süteménytésztához.
  • Keverd el alaposan, hogy krémes állagot kapj.
  • A sütőtálat béleld ki sütőpapírral vagy vajazd-lisztezd be, hogy ne ragadjon le a piskóta sütés közben.
  • A tésztát tedd bele 2-3 ujjnyi vastagon a tepsibe és hideg (!!) sütőbe tedd be a kerámia tálat, 180 fokon süsd kb 20 percig.

Megjegyzés

  • Ha kerámia tálban sütöd, akkor mindig hideg sütőbe tedd a tálat, mert a melegben elrepedhet a hőkülönbség miatt.
  • Ha fém tepsiben sütőd, akkor előmelegített sütőbe tedd 180 fokra a piskótát.
Gluténmentes piskóta: a limoncello héját lereszeltem.
A limoncello külsejét belereszeltem egy nagyobb tálba, majd az egyik felét bele is csavartam.
Ízlés szerint tehetsz bele cukrot is, az eredeti recepthez nem írtunk.
Kivajazott, lisztezett sütőtálba tettem a gluténmentes piskóta tésztát, majd megsütöttem

Ha biztosra akarsz menni, akkor Alfa-mix gluténmentes lisztkeverékkel is készítheted. Ha magasra szeretnéd, hogy megemelkedjen a gluténmentes piskóta, akkor tehetsz bele sütőport is. Mi nem raktunk, mert vékonyabb tésztát akartunk készíteni, hogy több sütési körrel rétegezzük és a rétegek között csokikrémet készítettem.

Majd a végén kapott egy Málnás chilis szirupot stílusosan, mert nem is mi lennénk, ha valahol kihagynánk a chilit.

Mi a titka a gluténmentes piskóta receptjének?

Akkor lesz puha, ha tojást, vajat is teszünk bele. Allergiáknál ha muszáj vagy ezeket kihagyni, akkor a margarin és olaj is jó alternatíva lehet, de az arányokat lisztkeverékhez ki kell tesztelned.

Természetesen ha nem gluténmentes az alap, akkor könnyű dolgod van, mert egy sima vizespiskóta a legjobb a menzás piskótaként.

A sütésnél használt kerámia tálat Zs-kerámia készítette.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük