Barion Pixel
pizzaszósz, bolognai, milánói szósz, készétel
Receptek

Mire jó az Olasz mártás?

Vannak prioritások a termékelőállítás során, mint például a tartósítószerektől mentesség, ami sok olyan összetevőt alapból kizár, mint a tojás, húsféle, tej. Ehhez igazodva alkottunk egy olyan szószt, ami univerzálisan használható többféle olasz ízvilágú ételhez.

Persze több gyártónál látni, hogy vannak húsos vagy tejjel készült termékek és még páron a tartósítószermentes felirat is rajta van, de kérjük, azért legyetek szemfülesek a témában.

Ezért készült el az Olasz mártás, mert rengeteg jó étel alapját képezi, mind ízvilágában, mint teltségében.

PIZZASZÓSZNAK

Ha csak natúr pizzatésztád van otthon és kell valami, amivel megkened, akkor az Olasz mártás kiváló választás lesz ehhez.

Kend meg a pizzalapokat a paradicsomos, fűszeres mártással, majd tegyél rá felvágottat, zöldségeket még ízlésed szerint. A sajt a legvégén jön rá csak, úgy fog rendesen ráolvadni sütés közben.

BOLOGNAI SZÓSZNAK

Egy üveg Olasz mártáshoz (314 ml) tegyél negyedannyi plusz tiszta vizet, hogy hígabb legyen.

3/4 kg darálthúst képes felvenni egy üveg mártás.

A darált húst zsiradékon pirítsd meg, akár még apróra vágott hagymát is tehetsz alá, úgy még ízletesebb lesz, elvégre az ételek zamatosságát sokszor pont a hagymás alap adja a magyar konyhában is.

Ha a darálthús kellően megpirult, várhatóan kis levet is engedett, akkor öntsd rá a “felvizezett” mártást. Ha még így is túl sűrű, akkor tehetsz természetesen még vizet mellé, de akkor a só pótlása is szükséges lehet.

Mivel a mártás alapjáraton is konyhakész, így csak elég összemelegíteni a hússal a szószt és már mehet is a kifőtt spagettitésztának a tetejére.

A legtöbb bolognai spagetti recept ír vörösbort is a paradicsomos mártásba, érdemes úgy is kipróbálnod!

MILÁNÓI MAKARÓNI

Nem titok, nekünk ez a kedvenc verziónk belőle. Egy 200 grammos csirperkegombát összeaprítunk, zsiradékon felpirítjuk, itt is mehet még mellé kis hagyma, ha valaki úgy szereti.

A megpirult gombára elég csak ráönteni a mártást és már kész is, mehet a kifőtt makarónitésztára!

LASAGNE

A másik sokak által kedvelt elemózsia az a lasagne és legalább ennyire nehéz elkészíteni annak, aki most lát először lasagne tésztát.

A jó lasagne titka, hogy ne legyen túl száraz sem és túl híg sem a töltelék. Én a tésztát előfőzöm ezért, így már alig kell nedvességet átvegyen a mártásból.

A Bolognai spagetti alapreceptjét használom hozzá annyi különbséggel, hogy ha megoldható, akkor nem hígítom a mártást. Minden tésztaréteg közé sajtot reszelek! Fontos, hogy reszelt sajttal dolgozzunk, mert a lapban kapható másképp olvad és az a legjobb, ha nyúlósan és mégis mártással telien lehet szeletelni a lasagnet.

PENNE POMODORO

Megfőzzük a tésztát al dente keménységűre, majd a kifőtt tésztára kanalazzuk töményen az Olasz mártást és egy nagy serpenyőben összekeverve felpirítjuk kicsit.

Ilyenkor egy pár csipet friss petrezselymet vagy bazsalikomot is hintünk a tetejére.

TERMÉKAJÁNLATUNK:

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük