Ismerős a Tanú című filmből már, ugye? Kicsi, savanyú, de a miénk. Na hát a miénk viszont pont nem ilyen. Mondjuk savanyú, de nem kicsi legalább.
Egész télen gyönyörködtünk benne, ráadásul a mesés illatán örömködtünk: virágoztak a citromfák 🙂
Bizony: magyar termelői citromunk van. Illetve mandarin és narancs is hamarosan, amitől a drága falugazdászunk szeme kettéállt, mikor legújabb szerzeményeinkkel bementünk azirodájába: “Fel kéne venni az őstermelői igazolványba a citromot, mangót, kivit és a narancsot is.”
Hogyan néz ez ki a gyakorlatban?
Pár éve vettünk citromfákat, illetve vetettünk is citromot, majd be kellett oltani nemessel, hogy teremjen is. A mostani citromfák mérete úgy derékig ér, konténerje úgy 20 kilós. Ez azért izgalmas, mert a melegebb napokon reggel kivittük, este behoztuk a teletetőbe, hogy szokják a napot és még a méhecskék is be tudják porozni őket.
Most nagyjából 150 virág termékenyült meg, ahogy látjuk, hamarosan egyre látványosabb citromtengeben fogunk úszni, a szószok meg kaphatják a friss citromot – úgy ősszel.
Amit a citromról tudnod érdemes:
Első virágait kb. decemberben hozza, minden levéltőnél hoz legalább kettőt, ha jól ápoltad előtte való évben és megfelelően visszametszetted teleltetés előtt. Ennek egy részét önmagától le fogja dobni, ne ijedj meg tőle: védekezik, hogy ne merüljön ki a termésérlelésben.
Teleltetni a citromot ugyanúgy érdemes, mint a leandert: száraz, virágos és hűvös helyen, ahol fagymentes ugyan, de 15 fok fölé nem megy a hőmérséklet. Havonta egyszer elég megöntözni is.
Márciustól kezdjük el a citromokat szoktatni a napsütéshez, ekkora már a melegebb napokon pár órára kirakjuk őket a kertbe.
Április eleje óta kint is éjszakáznak, bár tegnap éjjel pont az éjjeli fagy miatt beköltöztettük őket a biztonság kedvéért. Ugyanitt a babok lefagytak a talajmenti fagyban….
Limonádé, ahogyan mi szeretjük
Course: ReceptekCuisine: mediterránDifficulty: könnyű1
főre5
minutes15
kcal5
minutesA legegyszerűbb és egyben legfinomabb limonádé receptje, mely biztosan felfrissít.
Összetevők
1/2 citrom leve
1 teljes citrom
1 egész narancs
ásványvíz vagy tisztított víz
jégkocka
1 szál menta
Elkészítés
- Vágd félbe a citromot és csavard ki a levét, majd a másik citromot aprítsd fel kisebb kockákra
- A narancsot is darabold fel, héjastul nyugodtan!
- Egy nagyobb pohárba tegyél jégkockát, az aprított citrusféléket, majd egy kanállal kicsit tördeld meg őket és öntsd fel vízzel
- Mentalevéllel díszítheted!
Videó
Megjegyzés
- Ezt a receptet egy nyaralásunkon a balatonlellei Yacht Clubban kaptuk esténként. Ők még minden másnap tettek bele friss epret…na az volt igazán a mennyei!
Április közepére nagyjából ekkorák a citromok, mint a képen látod.
Mire idáig eljutottunk már két hónapja cipeljük ki és be a citromokat reggel, este. Ideje lenne már végre éjjel is olyan időt kapni, hogy mentesüljünk a pakolás alól.
A citromok nagyjából tél elejére, de legkorábban ősz végére fognak beérni, ez még a nyártól és a tápanyagtól függ.
Szeretjük a citromot és ez adja a kellemes citrusos ízt a Hétfejű Sárkány chilis chutneynak is többek között. Megéri rá várni…
EZEKBEN TALÁLSZ AZ IGAZI MAGYAR, VEGYSZERMENTES CITROMBÓL: