Barion Pixel
műanyagmentes július egy gazdaságban
Receptek

Műanyagmentes július: mit jelent nekünk a zerowaste?

Nagy kertészeti és állattartó gazdaságként a zerowaste és a műanyagmentes július nem is olyan egyszerűen értelmezhető. Sok olyan műanyagalapú eszköz és kellék van egy gazdaságban, amit nem lehet kiváltani. De ettől még nem csak a szelektív gyűjtés marad megoldásként, hanem számos más lehetőség is akad, ha okosan előre kiterveljük, mit mikor és hogyan kell felhasználni.

Ahhoz, hogy kicsit jobban elelássatok, mit jelent nekünk a  #zerowaste és mit tudunk tenni a keletkező műanyaghulladékokkal, amit nem tudunk elkerülni, összeírtunk pár gondolatot, ami akár más gazdálkodóknak is megoldást nyújthat.


Bár kertészeti oldalon nem tudunk minden műanyagot kiiktatni (csepegtetőszalagok, fóliaház fólia, műanyagcserepek vagy szaporítótálcák….), de mindent amit csak lehet újrahasznosítunk.

🌿 Nem vész el csak átalakul


– A kertben sok zöldhulladék keletkezik. Egy nagy része megy a komposztra és talajt állítunk belőle elő, évente akár 40-50 köbméternyi friss komposztot készítünk.


– A fákról lemetszett gallyakat kicsit szikkasztjuk és ágdarálóval finom aprólékot készítünk belőle és egy része megy a komposztra, másik része (amiben nincs rózsatüske, akáctövis….) az megy az ágyásokba a sorközökbe mulcsrétegnek


– A műanyagcserepek és hasonló keletkező nem komposztálható dolgokat is egy jó ideig újrahasznosítjuk, drénréteget képeznek a magaságyásokban, önöntözős ágyásokban, így nem kell drága dréncsövet sem venni, mert mindig van bőven (sajnos) tönkrement cserép és ilyesmi.

 • Aki rendelt már tőlünk, az tapasztalta, hogy sok kartondobozunk nem saját logós vagy mások által már használt. A környéki boltokból összegyűjtjük a kidobásra váró kartondobozokat és ami számunkra még értékes, azt újrahasznosítjuk. Ebben sok rendelést ki tudunk nektek küldeni vagy ha túl nagyok, akkor bevetjük a tarack elleni merényletünkben és talajtakarásra használjuk. Emellett mivel törékeny termékeink vannak, a pukifóliát még nem tudtuk leváltani, mert sajnos más opcióknál mindig nagy volt a töréskár és pluszban árat kellett volna emelni a csomagolási és szállítási díjakban is. Így ha kapunk pukifóliát bárhol mi újrahasznosítjuk és erre bíztatunk titeket is! Adjátok nyugodtan tovább webshopoknak, hozzátok vissza hozzánk a piacra vagy otthon kézműveskedjetek belőle, hogy új életet kapjon. A nagyobb pukifólia darabok akár a kertben a téliesítésben is praktikusak (pl. a vízcsapok köré tekerve).


– A tarack ellen a már szállításra és csomagolásra nem alkalmas (nem lakkozott) kartondobozokat használjuk. Van egy módszer, hogy pár hétre letakarjuk a tarackos részeket kartonnal + geotextillel, majd kitakarjuk, visszatakarjuk és kitakarjuk. Így a tarack kifárad és nem kell káros vegyszerekkel bajlódni a kertészetben (mint pl a glifozát).


– A zöldhulladék egy részét, mint a gyomok, paprikacsuma és más feldolgozási melléktermék megeszik az állatok. Az állatok (liba, nyúl, kacsa, tyúk és kakassereg) kiválóan hasznosítja a sok növényi részt, pluszban rengeteg komposztba való állati trágyát tudunk alóluk kiszedni. A szervestrágya akár növényi, akár állati, mind bekerül a komposztba és később a növényeinket táplálja.


– A gyomok egy részéből viszont növényi ázalékokat készítünk. A csalánlé, porcsinkalé és más növényi ázalékokat nagy hordókban erjesztjük, melyek ha elkészülnek, akkor lombtrágyaként kipermetezhetők, növények alá beöntözhető plusz tápanyagok.

🌿 Szelektív hulladékgyűjtés

A lehetőség szerint minden szemetet szelektíven gyűjtünk, szétválogatva gondosan és a megfelelő hulladékudvarokba szállítunk be. A gazdáknak viszont nagy nehézség, hogy igen kevés helyen veszik át a kertészeti egyéb hulladékokat, mint a már említett geotextil, a fóliaházról a leszakadt fólia stb és így igen nehéz ezek “eltakarítása” úgy, hogy a mikroműanyagok se okozzanak gondot a kertészetben. Ez nem csak nálunk probléma és nagyon jó lenne, ha végre országos lefedettséggel ezeket megfelelő helyekre lehetne szállítani újbóli feldolgozásra, felhasználásra. Addig marad a szelektálás és a lehetőségek szerint a természetes anyagokra való kiváltás, ha megtehető.

🌿 Palackjainkat is újrahasznosíthatod vagy visszahozhatod hozzánk. Az üvegeink kiválóak más szárazáru tárolására a szekrényekben, a palackokban kiválóan lehet szappant adagolni vagy más tisztítószert. Ételhordóként is használhatod, ha salátát vinnél munkahelyedre ebédre és a szószt külön lecsomagolod saját palackodba, melyet csak felhasználáskor kell majd rányomkorásznod az ebédre, így nem ázik el a sali sem és más ételed sem.

🌿 Üvegeinkből kerti dekorációt is készíthetsz, mécsestartót vagy ledes világítást, ha van kéznél például üvegfestéked, akkor még színezheted is!

Komposztálj!

Ajándékdobozaink komposztálható újrakartonból készülnek környezetbarát festékkel, így nyugodtan komposztálhatod. A benne található térkitöltő pont ezért valódi fűszerekkel kevert fagyapot, ami szintén komposztálható! Így ajándékba is választhatod őket nyugodtan, mert nem terheled vele a környezetet.

 • Nyitvatartás
  • Hétfő (ma) : -
  • Kedd : -
  • Szerda : -
  • Csütörtök : -
  • Péntek : -
  • Szombat : -
  • Vasárnap : -
  Ezen a csomagponton nem érhető el az utánvétes fizetés!
  Átvétel itt
 • Sajnos a keresett kifejezésre nincs találat. Próbálj meg egy másik helyre keresni, vagy a térképen válassz ki egy hozzád közeli átvételi pontot

 • What Our Clients Say
  334 vélemény