Barion Pixel
bográcsos lecsó
Receptek

Nyári kedvenc: Bográcsos lecsó

Az igazi Bográcsos lecsó bizony tényleg bográcsban készül, bármennyire is azt gondolnánk, hogy egy konyhában a gáztűzhelyen összedobható. Más íz, más karakter és már illat és aromajegyek lesznek egy bográcsos és egy tűzhelyen készült étel között.

Szóval a bogrács az egyik alapdolog, amit ha kertes házad van, jó, ha beszerzel. Egy bográcsban főtt étel mindig sokkal finomabb és van benne egy olyan elementárisan más életérzés, amitől eltér minden ételtől.

Bográcsos lecsó bográcsban

Ennek egyik eleme az a kellemes tüzes, füstös íz, ami kell egy ilyen típusú ételhez. Itt ne azt gondold, hogy a bográcsos ételek olyanok lesznek, mint egy mesterséges füstaromával dúsított BBQ szósz, hanem ez egy kellemes, természetes füstösség, amit például a mi Bográcsos lecsónkban is vagy akár a BBQ szószainkban is érezhetsz. Sokszor a bográcsos ételeknél az sem mindegy, milyen fával gyújtunk be alatta, mert az is plusz aromát adhat az ételhez, akárcsak a grillezésnél.

A másik izgalmas dolog, amit bár az üvegbe zárt Bográcsos lecsónknál nem használunk tartósítási okokból az, hogy mangalicazsíron pirítjuk össze a hozzávalókat. Utána kap egy kevés vizet csak alá. A mangalicazsír és más állati zsiradékok is más ízvilágot adnak az ételeknek. Tartósítási szempontból ez nem praktikus, mert az állati zsiradékok könnyen avasodnak, mert sok bennük a telítetlen zsírsav. Általában így kókuszzsírral (bár ez meg nem csimpánzbarát), olajjal vagy más nehezebben avasodó dologgal érdemes a zsiradékot megoldani. Ugye nálunk a napraforgóolaj az, ami elveink szerint csimpánzbarát is, így mi ezt használjuk.

Csimpánzbarát olaj? Igen, minden amit külső forrásból felhasználunk az csimpánzbarát. Ez azt jelenti, hogy tudatosan odafigyelünk arra, hogy az alapanyagok forrása se károsítja a csimpánzok és más vadállatok természetes élőhelyét.

Ha a zsiradékot kiválasztottuk, akkor tegyünk egy keveset a bogrács aljába és szeljük bele a vöröshagymát. Ha már üvegesre átpirult, akkor jöhet mellé a paprika. Nyugodtan vegyes színekben, mert így sokkal finomabb lesz és szebb a végeredmény. Ha a paprika is kellően átdinsztelődött, akkor jön hozzá a paradicsom.

A nagy paradicsomkérdés

Itt sem árt tudni, hogy mely paradicsomokkal finom és melyekkel kevésbé. Mindenkinek más a szája-íze, így ezt rátok bízzuk. Viszont az, hogy a paradicsomnak a héja ne legyen zavaró a lecsóban, így azt érdemes forrázással leszedegetni a paradicsomról, vagy ha az iparibb technológiákat nézzük, akkor leturmixolni a paradicsomot és úgy hozzáadni.

Minél levesesebb egy paradicsom húsa, annál hígabb lesz a lecsó is végeredményként.

Mi kell még a Bográcsos lecsóba?

Nyilván tartósítási okokból mi a kolbászt és egyéb finomságokat kihagytuk belőle. De attól függően melyik verziót szereted, kerülhet bele kolbász, virsli, tojás, cukkini vagy akár mind egyszerre.

Ha kolbászosan szereted, akkor a hagyma után érdemes beletenni és úgy átpirítani. A többi esetben más a majdnem kész, rotyogó lecsóhoz adjuk hozzá a tojást, cukkinit vagy akár a virslit is.

Rizzsel vagy rizs nélkül?

Itt még családon belül is mindig megoszlanak a vélemények: ki egyben rizzsel összefőzve szereti, ki külön-külön. Neked melyik a kedvenced? Írd meg nekünk ide vagy facebook oldalunkra a cikk alá! Kíváncsiak vagyunk!

Mi külön főzzük hozzá a jázmin rizst, valahogy így jobban szeretjük, majd a tányérban kavarjuk össze. Tipikusan a ronda, de finom ételek közé tartozik ez is. Tehát a Bográcsos lecsó sokféleképpen elkészíthető, de az biztos, hogy a bográcsan készült ételek mindig finomabbak!

Ár-érték arány

Ahogy emelkednek az élelmiszerárak, nehéz lenne azt mondani, hogy melyik éri meg jobban. Talán a paprika és paradicsomszezonban a házi készítésű érné meg igazán, főleg, mert 1200 Ft-ból több zöldséget tudsz frissen megvenni, de ha az időtényezőt is rászámolod, nem biztos, hogy jobban jössz ki. Illetve ha nem akarsz egy hétig bográcsos lecsót enni, akkor elgondolkodtató, hogy pár étkezésnyi mennyiséget el tudsz-e bográcsban készíteni. A Bográcsos lecsó termékünkben az a jó, hogy egy olyan időszakban is bármikor elérhető, amikor a paradicsom és paprikaárak az egekben vannak, netán túl hideg is van egy jó bográcsozáshoz.

Még több receptre vágysz? Csatlakozz Receptoldal – minden ami konyha zárt csoportunkhoz vagy kövess minket Facebook oldalunkon!

Borítókép: GettyImages

What Our Clients Say
309 vélemény