Barion Pixel
rakott mángold
Receptek

Rakott mángold tepsiben sütve

A rakott mángold tepsiben sütve egy gyors rakott étel, amit egy rohanós hétköznapon is könnyen elkészíthetünk. Ráadásul a mi Vadas mártásunkkal rendkívül finom is!

A rakott mángold először akkor került terítékre nálunk, amikor elfagyott a kelkáposztánk, de mángold még valami csoda folytán volt a kertészetben. Megszedtük és egy nagyon finom egytálétel lett belőle. A Vadas mártástól meg krémes és lágy is lett, szaftos. Ami kell egy vasárnapi ebédhez.

Mire jó a mángold?

A mángold egy nagyon jó zöldségnövény, mert vitaminban gazdag összetétele miatt így az ízek mellett szervezetünk hasznára válhat.

Az íze a spenóthoz (paraj) hasonló, de annál erőteljesebb. A levelekből általában a spenóthoz hasonló főzeléket készítenek, a levélnyelek pedig a spárgához hasonlóan használhatók fel.

A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav), foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz.

A passzírozott levelek kis téglácskák formájában fagyaszthatóak anélkül, hogy ízükből vagy vitamintartalmukból veszítenének, és így télen is „friss” alapanyagot biztosít a főzelékekhez.

Hogyan készül a rakott mángold?

A rakott mángold nagyon egyszerű, akárcsak a rakottkel vagy rakott káposzta és minden más rakott étel. A friss leveleket alaposan mossuk meg, mert rengeteg por és homok tud lerakódni a leveleken, aztán majd serceg a fog alatt. A rakott mángoldhoz (tepsimérettől függően) elegendő 2 nagyobb csokorral a levelekből.

Összetevők

  • 2 csokor mángold levél

  • 450 g tejföl

  • 250 g darált sertéshús

  • só, bors

  • 3 egész tojás

  • 2 db vöröshagyma

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 250 g jázminrizs

  • 314 ml Vadas mártás

ELKÉSZÍTÉSE

  • A mángold-leveleket mossuk alaposan meg. Ha nagyon vastag a levélér, akkor azt késsel szeljük ki.
  • A vöröshagymát és fokhagymát hámozzuk meg és vágjuk apróra.
  • A darált húst öntsük bele egy jénaiba és az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, keverjük össze, tegyük hozzá a fűszereket és az egész tojást. 1 üveg Vadas mártást is keverjünk el benne, hogy szaftos, pépes legyen.
  • Egy tepsit vegyünk elő és zsírozzuk vagy olajozzuk ki. Fektessünk bele pár mángold-levelet.
  • Rétegezzük bele a tepsibe a darálthúst, rizst, mángoldot, majd újra darálthúst, rizst és mángoldot.
  • Az utolsó “emeletre” öntsünk tojással elkevert tejfölt és a rizs arányának kétszerese vízmennyiséget és takarjuk le a tepsit, hogy a pára bentmaradjon sütés közben.
  • 180 C fokon süssük légkeveréses sütőben és melegen tálaljuk.

Friss salátával vagy Pikáns chilik savanyúsággal tálaljuk.

A Vadas mártás ad egyfajta krémes és szaftos állagot és nem mellesleg a rengeteg benne található sárgarépa ízletes nyárias ízeket hoz a konyhába.

Még több receptötletért látogass el Facebook zárt csoportunkba is vagy oldalunkra!

  • Nyitvatartás
    • Hétfő : -
    • Kedd : -
    • Szerda : -
    • Csütörtök : -
    • Péntek : -
    • Szombat (ma) : -
    • Vasárnap : -
    Ezen a csomagponton nem érhető el az utánvétes fizetés!
    Átvétel itt
  • Sajnos a keresett kifejezésre nincs találat. Próbálj meg egy másik helyre keresni, vagy a térképen válassz ki egy hozzád közeli átvételi pontot

  • What Our Clients Say
    338 vélemény

    Feliratkozásodért ajándék online gourmet receptfüzetet adunk ajándékba! Sőt: a legfrissebb limitált szériás termékekből is Téged értesítünk először!

    You have successfully subscribed to the newsletter

    There was an error while trying to send your request. Please try again.

    Gourmet & Delicious Manufaktúra will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.

    Ne maradj le az újdonságokról és szerezz gourmet-kuponokat! Ráadásul feliratkozásoddal értékes ajándékutalványt is kapsz!

    You have successfully subscribed to the newsletter

    Valami hiba történt, kérjük próbáld újra.

    GourmetAndDelicious - Chili termékek, lekvárok, szószok will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.