A tejszínes spárgakrémleves igazi szezonális étel, hiszem most, így tavasszal van az igazi spárgaszezon. Fehér spárgából készítettünk, melyet termelőnél vásároltunk a Római Parti Piacon.
Nagyon megosztó leves a tejszínes spárgakrémleves és aki nem kóstolta még, az sokszor rögtön elutasítja. Ha jól készíted viszont, akkor rendkívül finom és tartalmas leves lesz.
Igazán finom spárgakrémlevest tejszínnel és fehér spárgából érdemes készíteni. Bár sokan nem szeretik a fehérspárgát, mondván túl kemény, de a friss szedésűnél zsengéket fogunk kapni. Nem kell emiatt aggódni.
A fehér spárgát először megmossuk és késsel az alsó pár „pikkelyt” pattintsuk le, ezek szoktak zavarók lenni az ételben. Majd vágjuk fel apróra és tegyük fel főni egy hámozott burgonyával és akár frissen feldarabol újhagymával. Ne tegyünk rá sok vizet, mert még a tejszín vagy tejföl is lazítani fogja és túl híg lesz.
Ideális esetben a tejszínes spárgakrémleves egy sűrű és telt ízvilágú leves lesz. Éppen csak lepje el a főzéshez a víz a zöldségeket, akkor ideális a vízmennyiség. A burgonya is sűríteni fog rajta.
Amikor megfőtt a fehér spárga, akkor botmixerrel összeturmixoljuk, hogy krémes állagú legyen. Hozzátesszük a tejfölt vagy tejszínt és fűszerezzük.
Ha egyszerűen túl akarunk esni a fűszerezésen, akkor itt is előkaphatjuk a Garlic & Herbs szószt, de alapvetően a só, bors és az aktuális kerti zöldfűszerek is ideálisak lesznek.