Barion Pixel
zerowaste gourmet petpalackok
Receptek

Zerowaste: Pet-palackok újrahasznosítása

Gyakori kérdés, hogy vajon hogyan hasznosítható a PET-palack, hogy a zerowaste szellemben ne termeljünk hulladékot? Pár tippünk a palackjainkhoz.

Minden rendezvényes, piacon vagy akár a webshoprendelők között is felmerülő kérdés, hogy vajon mi legyen a sok PET-palackkal, ami hétről-hétre keletkezik a termékeinknek és miért vagy egyáltalán petes palackban?

Hogy a kételyeket és környezetkárosító gondolatokat megválaszoljuk, hoztuk is pár fontos dolgot a komposztálható PET-palackokról és felhasználhatóságukról.

Zerowaste: Újrahasznosítás

A palackjaink újrahasznosíthatók rengeteg egyéb módon is, miután kiürültek. Még mi magunk is sokszor a háztartásban újrahasznosítjuk. Kerülhet bele folyékony szappan vagy épp mosogatószer is, ha nagyobb kiszerelésben vásárolod. Ugyanígy ha csomagolásmentes boltokba szeretsz járni, akkor a palackokat megtöltheted folyékony termékekkel: a szörpöktől a folyékonyabb chutney-kig. Mi sokszor folyékony mosószert is teszünk bele, mert sokkal könnyebb adagolni utána és nem kell a nagy flakonból a mosógép kis adagolójába lavírozni vele.

Ültetőedénynek is használhatod

Most páran a szívükhöz kapnak, hogy “Jajj, mikroműanyag!” De nektek is van ám jó hírünk. Ezek a palackok kukoricacellulózból vannak, vagyis ebben az értelemben teljesen ártalmatlanok.

Ha levágod a palack tetejét, akkor kifestheted, dekorálhatod, jó palántanevelésre is vagy épp vázának gyerekszobába, mert nem törik és így balesetveszély miatt sem kell aggódnod, mint az üvegek esetében.

Ha ültetőedénynek használod, akkor az aljára is érdemes pár lyukat fúrni.

Önöntözős dézsákhoz is használhatod

Vegyél egy vastagabb gyertyazsinórt, ami könnyen felszívja a lámpaolajat vagy a vizet. Vágd le a palack alját egy kis szakaszon, hogy könnyen vizet tudj beletölteni. A szájába a palacknak aplikáld bele a zsineget és a palack száját zsineggel együtt ásd bele a dézsás növényed talajába (így fejjel lefelé). Töltsd meg vízzel!

Ez így fokozatosan fogja átnedvesíteni a növényeid talaját és akár elmehetsz szabadságra is, nem kell aggódj, hogy kiszáradnak.

Komposztálható is a zerowaste jegyében!

Az ilyen típusú palackoknak az a nagy előnye, hogy komposztálhatóak. Na nem úgy, hogy eldobod az árokparton és egyszer lebomlik valami csoda folytán, mint egy almadarab. A komposztálható palackokat speciális baktériumokkal komposztálják, un. cellulózbontó baktériumokkal irányított környezetben. Ezért is gyűjtjük mi is vissza, hogy majd összegyűjtve, tisztán elszállíthassuk egy ilyen komposztálóüzembe és máris visszakerülhet a természetes körforgásba.

Kézműveskedőknek való tippem

Mivel én (Erika) nagyon szeretek hímezni, forgolni és mindenféle kézműves dolgot csinálni, amihez cérna vagy gombolyag kell, lett egy plusz tippem nektek!

A gombolyagokkal az a bajom, hogy mindig összetekerednek, gubancolódnak. A kisebb motringokat beleteheted a palackba, a fonal szálát kizúzod a kupak kos lyukacskáján és már dolgozhatsz is, mert ha le is esik mellőled, nem gurul el, nem tekeredik össze a cérnagombóc.

Ha unod, hogy hűtőszagúak lesznek a házi szószaid

Biztos nem én vagyok az egyetlen, akinek mindig marad egy kis salátaöntet vagy valami fűszeres tejfölös dolog, akinek vacakul szakad le a tejszínes doboz nyílása és utána vagy hűtőbe téve hűtőszaga lesz vagy egyszerűen csak mindent összekenek vele, mert kistálkából nehéz önteni, kiborul és folyik…

Ha kiürült a Gourmet&Delicious szószos palackod, mosd ki és párat érdemes ilyen esetekre félretenned, mert ha nem túl darabos szószt vagy öntetet akarsz benne majd tárolni, akkor ezek a palackok szuperek lesznek rá!

Vinnél magaddal a munkahelyedre salátát, de az öntet a táskádban landol és ebédig megpunnyad a salátád is az olajos kence miatt? Használd fel palackjainkat erre is! Vásárolj fűszerkeverékeinkből vagy keverj be sajátot otthon, tedd bele a palackba, önts rá olajat (vagy tejszínt, ahogy szereted) és zárt le a kupakkal. Ebédidőben csak rá kell tenned a már előre bekevert friss salátára. Ha netán több öntetet készítettél, semmi gond, a munkahelyi hűtőben így higiénikusan is eltarthatod pár napig a szószod és csak friss salátát vagy más ételt kell magadnak otthonról csomagolj.

Mini floráriumként

Ha már itt a karácsony, akkor készíts belőle ajándékot! Vegyél kertészetben mini növényeket, főleg párfányféléket, mini pozsgásokat. Csavard le a kupakot és egy pici kanállal tegyél bele szukkulensekhez való vagy épp levéldísznövényekhez való földet a palackba, úgy harmada magasságig. Szintén kis kanállal vagy műszerészcsipesszel tegyél kis növénykéket a talajra. Floráriumokról itt is inspirálódhatsz!

Ti mire használjátok a kiürült palackjainkat?

MÁRIS KEDVET KAPTÁL A PALACKOK SZÓSZOKHOZ? KATTINTS IDE ÉS RENDELJ MÉG MA!

 • Nyitvatartás
  • Hétfő : -
  • Kedd (ma) : -
  • Szerda : -
  • Csütörtök : -
  • Péntek : -
  • Szombat : -
  • Vasárnap : -
  Ezen a csomagponton nem érhető el az utánvétes fizetés!
  Átvétel itt
 • Sajnos a keresett kifejezésre nincs találat. Próbálj meg egy másik helyre keresni, vagy a térképen válassz ki egy hozzád közeli átvételi pontot

 • What Our Clients Say
  321 vélemény