Facebook oldalunkon tettük fel a kérdést a követőinknek, hogy vajon mit főzzünk a képen látható zöldségekből. Kicsit csalafinták voltunk, mert mire a poszt felkerült, már ott rotyogott a leves a fazékban és a zöldségek egy része készült a rizshez költözni.
Volt, aki húslevest készített volna belőle, volt, aki a vadasra szavazott. De hát nálunk olyan sokszor van Vadas mártás, hogy valami másra vágytunk.
Édeskömény köménylevesnek
Tudtad? Az édeskömény (Foeniculum vulgare) esetében maximálisan igaz a szokásos fordulat, hogy “már az ókorban, az egyiptomiak is ismerték”. Nemcsak az egyiptomiak, hanem a görögök, kínaiak, indiaiak is, sőt, nemcsak ismerték, de gyógyhatású anyagai miatt termesztették is ezt a mediterrán térségben őshonos fűszer- és zöldségfélét. Észak-Amerikába is elvitték a bevándorlók, mára szerte a világon ismerik és használják. Magyarországra a rómaiak hozták el, majd a későbbi századokban a kolostorok “füves kertjeiben” is termesztették. A Dunántúlon a termesztésből kivadulva is megtalálható.
– írja a Házipatika oldala.
Az édeskömény gumójának inkább az étrend színesebbé változatosabbá tételében van szerepe, tápértéke kevésbé jelentős. Ásványi só és C-vitamin, karotin tartalma miatt azonban ez sem elhanyagolható. Leginkább gyógynövényként, a termése (magja) miatt lett ismert, ez ugyanis az egyik legjobb természetes erjedés- és puffadásgátló, emésztést segítő szer. Hatóanyagot a benne található illóolaj tartalmaz: az édes ízű transzanetolt, a kesernyés, kámforos ízt adó alfa-fenchont és ánizsaldehidet.Görcsoldó hatású, és nemcsak az emésztőrendszer simaizmaira hat, hanem például a méh izmaira is, így menstruációs fájdalmak enyhítésére is használják. Elősegíti a bélgázok távozását, hashajtó teakeverékekhez is adják, hogy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket. Hasfájós babák teájának is része lehet, mivel szélhajtó és a csecsemőkori bélgörcsöket is jótékonyan enyhíti. A légúti hurutoknál is köptető és nyálkaoldó hatású.
Na és ha már tudjuk mi az az édeskömény, amiből a levesünk készült, akkor nézzük a receptet!
Köményleves, ahogyan mi szeretjük
Course: ReceptekCuisine: magyarDifficulty: könnyű6
főre15
minutes40
minutes300
kcal55
minutesSzóval köményleves, vagyis inkább édeskömény leves tele zöldségekkel a sárgarépától egészen a zellerig, ahogyan mi szeretjük és ami a hűtőszekrényben volt.
Összetevők
2 db édeskömény gumó
5-6 db sárgarépa
3 db fehérrépa
1/3 zeller
1 burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db karalábé
olívaolaj
víz
só, bors, koriandermag
petrezselyemzöld
Elkészítése
- A zöldségeket hámozd meg, az édeskömény kivételével. Az édesköményt szedd cikkelyekre levelenként. Alaposan mosd meg a zöldségeket és vágd közepes méretűre őket.
- Tedd bele a zöldségeket egy nagy lábosba, önts rá annyi vizet, hogy a lábas tele legyen és kezd el forralni.
- Tedd bele a fűszereket és csak a legvégén az olívaolajat, akár azt tálalás előtt is elegendő beletenni.
- Főzd addig, míg minden zöldség meg nem puhul.
Megjegyzés
- Csipet chilivel is ízesítheted.
- Hagyj egy kevés aprított petrezselymet a tálaláskor a díszítéshez is!
- Tésztából a cérnametélt illik hozzá, de bármilyen levestésztával működik.
A jó köményleves titka, hogy nem kell szétfőzni benne a köménygumót. Ehhez én nagy szeletekben hagyom, sokszor szét sem szedem levelekre.
Mi húst nem szoktunk beletenni, de ha Te úgy szereted, akkor a jó minőségű virslivel nagyon finom tud lenni!