Ha már most mindenki nekiállt otthon főzicskézni, gondoltuk mi lenne ha a magazinon kívül is lennének #Konyhapercek az oldalon. Most a kedvenc főzési módunkat, a szuvidálást mutatjuk be.
A sous vide (ejtsd: szuvid) gasztronómiai főzési eljárás. Lényege, hogy lezárt lehetőleg levákuumozott hőálló műanyag tasakokban, alacsony hőmérsékleten, hosszabb ideig esetenként akár 50-70 óráig a hagyományos főzéshez képest lényegesen alacsonyabb hőfokon hőkezeljük az ételt. Az első sous vide eljárással készített ételeket 1970-ben szolgálták fel a Dél-Karolinai Greeville Holiday Inn szállodájában. Az eljárás gyorsan meghódította a világot.
Melyik szószunk jó szuvidáláshoz?
MINDEGYIK. Na jó, ez talán túlzás, mert nem mindegyik illik ízvilágban ehhez a főzési módszerhez. De például a Karibi szósz, Liquid Onion, Hétfejű Sárkány, Drakula Csókja és a Szabi kedvence is tökéletes választás, ha sous vide főzési módot választás kedvenc húsételedhez.
Hogyan készítsd elő a húst szuvidáláshoz?
Válaszd ki a kedvenc szószod. Ez a legfontosabb. A húst mosd meg hideg vízben, hogy a tároláskori felesleges húslé ne legyen zavaró. Irdald be a húst, vagyis vékonyan vágj bele bevágásokat, de nem kell szeletekre vágd. Alapvetően vághatod, de itt a hosszú főzési idő miatt amúgy is omlós és puha lesz. Kend be a húst alaposan a kedvenc szószoddal. Ez is fontos lépés. Egy levákuumozható hőálló műanyag tasakba tedd bele a húsdarabot, zárd le a tasakot légmentesen. Egy lábasba tegyél fel vizet, annyit, hogy a tasak ússzon benne, majd nagyon alacsony hőfokon, jó sok órán keresztül főzd.
Milyen húsokat lehet szuvidálni?
A sertés- és marhahústól kezdve egészen a fürjhúsig bármilyen húst tudunk szuvidálni, csak a főzési időben tér el az elkészítés módja.