Barion Pixel
toroskáposzta vagy székelykáposzta
Magazin,  Receptek

Mi a különbség a toroskáposzta és a székelykáposzta között?

A téli időszakban, amikor a disznóvágások ideje van, akkor az egyik legismertebb étel a toroskáposzta. Sokan nem tudják, de valójában nem egyforma a két étel, ráadásul a székely káposztának nincs köze a székelyekhez sem.

Toroskáposzta

A toroskáposzta nevében is benne van a disznótor, vagyis kifejezetten akkor készítik a friss alapanyagokból. A toroskáposzta a friss és még meleg, szírosabb húsból készül általában, a saját zsírján sütik ki a húst, kizárólag só és bors kerül bele. Egyes konyhákban még őrölt fűszerpaprikát is tesznek hozzá.

A fennmaradó zsíron dinsztelik meg a savanyú káposztát, mely többnyire valódi, házi savanyított, szálasra vágott káposzta szokott lenni. Természetesen ma már egyre kevesebben ismerik a valódi savanyú káposzta receptjét, ezért bolti savanyú káposztával is lehet készíteni.

Székelykáposzta

Bármilyen meglepő, a székelykáposzta nem székely eredetű, a hagyományos erdélyi konyha nem ismeri. Az étel receptje a legenda szerint Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a pesti Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi állítólag legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.

Tehát a recept itt eltér a toroskáposztától: Pörkölt alapon készül a hús, tehát dinsztelt hagymán pirospaprikával, hosszú levével először pörköltként indul, majd belekerül a savanyú káposzta is, majd egy ideig együtt főnek meg. Ez utóbbit általában tejföllel tálalják, talán csak a friss és ropogós kenyér bennük a közös, amit kísérőként eszünk hozzá.

Székelykáposzta

Recipe by gourmetanddeliciousCourse: Magazin, Receptek
Adag

10

főre
Előkészítési idő

15

minutes
Főzési idő

1

hour 
Calories

300

kcal
Teljes elkészítési idő

1

hour 

15

minutes

A klasszikus székelykáposzta receptet még Nagymamánk konyhájában tanultunk, talán az egyik legfinomabb székelykáposztát készítette a világon. Mindig háztáji húsból készült, nem csak disznóvágások idején, igazi hordós savanyú káposztából. Ráadásul mindezt bográcsban. De ezt a receptünket készítheted a konyhában is, csak jó nagy lábast válassz hozzá.

Összetevők

  • 3 ek disznózsír

  • 3 db paprika

  • 3 ek fűszerpaprika

  • 1 kg sertéscomb

  • 3 db paradicsom

  • 3 gerezd fokhagyma

  • só ízlés szerint

  • őrölt fűszerkömény ízlés szerint

  • 4 db babérlevél

  • 0.75 teáskanál cukor

  • 2 kg savanyú káposzta

  • 25 dkg parasztkolbász

  • 1 dl víz

  • 2 dl tejföl (ízlés szerint a tálaláshoz)

  • chili szósz ízlés szerint

elkészítési mód

  • A hagymát meghámozzuk, szükség szerint megmossuk és apróra vágjuk, a zsíron a bográcsban üvegesre pároljuk, rátesszük az apróra vágott paprikát, tovább pároljuk, majd tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát.
  • A megpirított hagymához adjuk a felkockázott sertéshúst és jól átforgatjuk, beleszeleteljük a parasztkolbászt, majd amikor a húson a kéreg bezáródott, a kolbász kiengedte zsírját, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Szépen lassan főzzük, közben ízesítjük sóval, cukorral, köménnyel, babérlevéllel és beletesszük a meghámozott paradicsomot, apróra vágott fokhagymát.
  • Amikor a hús már majdnem puha, a kissé összevágott savanyú káposztát is hozzátesszük. Ismét öntünk rá vizet és készre főzzük.
  • Akkor lesz kész a székelykáposzta, ha már a hús omlósra főtt. Ekkor levesszük a tűzről és tálalható. A tejfelt kavarjuk fel, vágjuk fel a ropogós héjú friss kenyeret és jó étvágyat hozzá!

Megjegyzés

  • Mi mindig ezt a receptet választjuk, ha kiadós egytálételt akarunk főzni.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Nyitvatartás
    • Hétfő : -
    • Kedd : -
    • Szerda : -
    • Csütörtök : -
    • Péntek : -
    • Szombat (ma) : -
    • Vasárnap : -
    Ezen a csomagponton nem érhető el az utánvétes fizetés!
    Átvétel itt
  • Sajnos a keresett kifejezésre nincs találat. Próbálj meg egy másik helyre keresni, vagy a térképen válassz ki egy hozzád közeli átvételi pontot

  • What Our Clients Say
    338 vélemény

    Feliratkozásodért ajándék online gourmet receptfüzetet adunk ajándékba! Sőt: a legfrissebb limitált szériás termékekből is Téged értesítünk először!

    You have successfully subscribed to the newsletter

    There was an error while trying to send your request. Please try again.

    Gourmet & Delicious Manufaktúra will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.

    Ne maradj le az újdonságokról és szerezz gourmet-kuponokat! Ráadásul feliratkozásoddal értékes ajándékutalványt is kapsz!

    You have successfully subscribed to the newsletter

    Valami hiba történt, kérjük próbáld újra.

    GourmetAndDelicious - Chili termékek, lekvárok, szószok will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.