A téli időszakban, amikor a disznóvágások ideje van, akkor az egyik legismertebb étel a toroskáposzta. Sokan nem tudják, de valójában nem egyforma a két étel, ráadásul a székely káposztának nincs köze a székelyekhez sem.
Toroskáposzta
A toroskáposzta nevében is benne van a disznótor, vagyis kifejezetten akkor készítik a friss alapanyagokból. A toroskáposzta a friss és még meleg, szírosabb húsból készül általában, a saját zsírján sütik ki a húst, kizárólag só és bors kerül bele. Egyes konyhákban még őrölt fűszerpaprikát is tesznek hozzá.
A fennmaradó zsíron dinsztelik meg a savanyú káposztát, mely többnyire valódi, házi savanyított, szálasra vágott káposzta szokott lenni. Természetesen ma már egyre kevesebben ismerik a valódi savanyú káposzta receptjét, ezért bolti savanyú káposztával is lehet készíteni.
Székelykáposzta
Bármilyen meglepő, a székelykáposzta nem székely eredetű, a hagyományos erdélyi konyha nem ismeri. Az étel receptje a legenda szerint Székely József vármegyei főlevéltáros (1825–1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a pesti Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi állítólag legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.
Tehát a recept itt eltér a toroskáposztától: Pörkölt alapon készül a hús, tehát dinsztelt hagymán pirospaprikával, hosszú levével először pörköltként indul, majd belekerül a savanyú káposzta is, majd egy ideig együtt főnek meg. Ez utóbbit általában tejföllel tálalják, talán csak a friss és ropogós kenyér bennük a közös, amit kísérőként eszünk hozzá.
-
Végzet Asszonya chiliszósz 5/5 erősség3 300 Ft
-
Málna szirup – 280 ml2 700 Ft
-
Yellow hot chili szósz 5/3 erősség3 300 Ft
-
Meggy-cseresznye lekvár1 700 Ft
-
Habaneros mustár – 280 ml2 700 Ft
-
Mangó Álom pikáns szósz – 200 ml3 000 Ft
-
Ketchup – fűszeres paradicsomból, csemege – 280 ml2 700 Ft
-
Chili Boss Box chiliválogatás díszdobozban7 600 Ft
-
Narancsos sütőtöklekvár1 700 Ft
Székelykáposzta
Course: Magazin, Receptek10
főre15
minutes1
hour300
kcal1
hour15
minutesA klasszikus székelykáposzta receptet még Nagymamánk konyhájában tanultunk, talán az egyik legfinomabb székelykáposztát készítette a világon. Mindig háztáji húsból készült, nem csak disznóvágások idején, igazi hordós savanyú káposztából. Ráadásul mindezt bográcsban. De ezt a receptünket készítheted a konyhában is, csak jó nagy lábast válassz hozzá.
Összetevők
3 ek disznózsír
3 db paprika
3 ek fűszerpaprika
1 kg sertéscomb
3 db paradicsom
3 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
4 db babérlevél
0.75 teáskanál cukor
2 kg savanyú káposzta
25 dkg parasztkolbász
1 dl víz
2 dl tejföl (ízlés szerint a tálaláshoz)
elkészítési mód
- A hagymát meghámozzuk, szükség szerint megmossuk és apróra vágjuk, a zsíron a bográcsban üvegesre pároljuk, rátesszük az apróra vágott paprikát, tovább pároljuk, majd tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát.
- A megpirított hagymához adjuk a felkockázott sertéshúst és jól átforgatjuk, beleszeleteljük a parasztkolbászt, majd amikor a húson a kéreg bezáródott, a kolbász kiengedte zsírját, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Szépen lassan főzzük, közben ízesítjük sóval, cukorral, köménnyel, babérlevéllel és beletesszük a meghámozott paradicsomot, apróra vágott fokhagymát.
- Amikor a hús már majdnem puha, a kissé összevágott savanyú káposztát is hozzátesszük. Ismét öntünk rá vizet és készre főzzük.
- Akkor lesz kész a székelykáposzta, ha már a hús omlósra főtt. Ekkor levesszük a tűzről és tálalható. A tejfelt kavarjuk fel, vágjuk fel a ropogós héjú friss kenyeret és jó étvágyat hozzá!
Megjegyzés
- Mi mindig ezt a receptet választjuk, ha kiadós egytálételt akarunk főzni.
-
Akciós termékSTRANDPAKK 3 szósszal +1 szószOriginal price was: 10 000 Ft.7 500 FtCurrent price is: 7 500 Ft.
-
Akciós termékSTRANDPAKK 3 szósszalOriginal price was: 7 500 Ft.6 990 FtCurrent price is: 6 990 Ft.
-
Dupla Szabi szósz – 200 ml2 700 Ft
-
Valentin napi huncut csomag Szerelmeseknek12 500 Ft
-
“Édes” fűszerpaprika – 1000 g-os kiszerelésben9 900 Ft
-
“Édes” fűszerpaprika – 500 g-os kiszerelésben5 000 Ft
-
“Édes” fűszerpaprika – 250 g-os kiszerelésben2 500 Ft
-
Sárga Habanero chili szósz – 100 ml3 300 Ft
-
Házi mustár – 280 ml2 700 Ft