A mai tejszínes gombapörkölt után kellett valami, ami igazi desszertként megállja a helyét és jó kedvre is derít minket, így a gluténmentes piskóta volt az első gondolat. Már úgy is napok óta a fejemben motoszkált, hogy kellene készíteni, mikor egy kedves barátnőm a régi korok csokoládéöntetes menzás piskótáját emlegette.
Ráadásul egy jóféle magyar termesztésű bio limoncello is volt itthon, így megszületett a limoncello-s gluténmentes piskóta csokiöntettel, Rumos Diólekvárral, málnaszirupos öntettel, vagy ahogy kedved van hozzá.
Limoncellos gluténmentes piskóta
Course: ReceptekCuisine: olaszDifficulty: közepes8
főre20
minutes25
minutes590
kcal45
minutesÖsszetevők
3 nagy limoncello vagy 5 nagy citrom héja lereszelve
20 ek. rizsliszt
2 tojás
1 ek. margarin vagy vaj
1/2 limoncello leve és belseje
1 bögre Joya kókusztej
Elkészítés
- Reszeld le a limoncello héját és az egyik gyümölcs felét csavard bele, akár a rostokkal együtt beleteheted a süteménybe.
- A kókusztejet öntsd bele a tálba, majd fokozott keverés mellett tedd hozzá a rizslisztet.
- Melegíts és olvaszd fel a vajat, tedd bele a tésztában.
- Törd fel a két tojást, tedd hozzá a süteménytésztához.
- Keverd el alaposan, hogy krémes állagot kapj.
- A sütőtálat béleld ki sütőpapírral vagy vajazd-lisztezd be, hogy ne ragadjon le a piskóta sütés közben.
- A tésztát tedd bele 2-3 ujjnyi vastagon a tepsibe és hideg (!!) sütőbe tedd be a kerámia tálat, 180 fokon süsd kb 20 percig.
Megjegyzés
- Ha kerámia tálban sütöd, akkor mindig hideg sütőbe tedd a tálat, mert a melegben elrepedhet a hőkülönbség miatt.
- Ha fém tepsiben sütőd, akkor előmelegített sütőbe tedd 180 fokra a piskótát.
Ha biztosra akarsz menni, akkor Alfa-mix gluténmentes lisztkeverékkel is készítheted. Ha magasra szeretnéd, hogy megemelkedjen a gluténmentes piskóta, akkor tehetsz bele sütőport is. Mi nem raktunk, mert vékonyabb tésztát akartunk készíteni, hogy több sütési körrel rétegezzük és a rétegek között csokikrémet készítettem.
Majd a végén kapott egy Málnás chilis szirupot stílusosan, mert nem is mi lennénk, ha valahol kihagynánk a chilit.
Mi a titka a gluténmentes piskóta receptjének?
Akkor lesz puha, ha tojást, vajat is teszünk bele. Allergiáknál ha muszáj vagy ezeket kihagyni, akkor a margarin és olaj is jó alternatíva lehet, de az arányokat lisztkeverékhez ki kell tesztelned.
Természetesen ha nem gluténmentes az alap, akkor könnyű dolgod van, mert egy sima vizespiskóta a legjobb a menzás piskótaként.
A sütésnél használt kerámia tálat Zs-kerámia készítette.