Az argentin steakek legkedveltek kísérlője a chimichurri, ami várhatóan az idei év kedvenc pestoja lesz a konyhánkban. Már kísérletezünk, hogyan tudunk Nektek is hazavihető verziót készíteni adalékoktól mentesen, mert a boltok polcain szinte kivétel nélkül csak ízfokozókkal teletűzdelt verzióval találkoztunk mi is.
Ez a friss, zöld szósz már nevében is annyira izgalmasan és mozgalmasan hangzik, hogy szeretjük kimondani: csimicsurri.
A legmókásabb az egészben, hogy a nevének jelentése csak annyi: különböző dolgok eltérő sorrendben való összekeverése. De vajon tényleg csak ennyiből áll, hogy pár zöldfűszert összekeverünk és már jó chimichurri lesz a vége? Aligha. Tapasztalatból mondjuk. Ahány ház, annyi chimichurri.
Mikor az interneten böngésztünk, hogy valójában mi kell a chimichurrihez, a Dinning Guide magazin hasábjain találtuk meg a mi szánk ízének legjobbat először:
A friss alapanyagokból készülő, erőteljesen zöld színű szósz két domináns összetevője a petrezselyem és a fokhagyma, ami mellé vörösborecetet, olívaolajat, oregánót, koriandert, vöröshagymát, sót, borsot, valamint chilit adhatunk – a legjobb friss csilit szeletelni bele. Bár a chimichurri kinézete a zöld, bazsalikomos pestóra emlékeztet, állagra jóval könnyedebb és folyósabb.
írja a Dinning Guide.
Egy nagyobb csokor apróra vágott petrezselyem mellé számoljunk több (kb. 4 nagy) gerezd fokhagymával, 3 evőkanál jó minőségű vörösborecettel (intenzíven érződik benne az íze!), illetve 3-4 evőkanál extraszűz olívaolajjal, a többi fűszert pedig ízlés szerint adhatjuk hozzá. Ha túl sűrű, az olasz pestóéra emlékeztető állagot kapunk, néhány evőkanál vízzel higítsuk a chimichurrira jellemző állag eléréséhez!
Ebből a receptből jött aztán a saját verziónk, amit hamarosan üvegbe zárva is megismertek, így most előzetesen egy ezzel készült receptet hozunk, szintén az I. Online Grillcimbi Grillbajnokságon készült ételeinkből merítve!
Sült mangalica tarja, sült, pácolt mangalica szűzérme, grillezett laskagomba, chimichurri fűszeres salátával, erdei gombával
Course: ReceptekCuisine: argentin4
főre50
minutes20
minutes300
kcal1
hour10
minutesEz már egy gyakorlatot igénylő recept, mert a jó pestohoz sem árt, ha van friss fűszerünk és egy jó dörzsmozsár. Ráadásul a jó minőségű hús is fontos, mert egy tiszta, bio mangalica íze sokkal finomabb lesz, mert egy nagyüzemi sertéshúsnak.
Összetevők
4 ek. előre elkészített chimichurri pesto
4 főre való (2 teljes) mangalica szűzérme szeletekre vágva
4 főre való mangalica tarja szeletekre vágva
4 db nagy laskagomba
2-3 marék vegyes erdei gomba
3 ek. BBQ sweet szósz
1 ek. mangalica zsír a sütéshez
4 főre friss saláta olívaolajjal és friss citromlével meghintve
díszítéshez: friss snidling levél és virág
elkészítés
- A húsokat szeleteljük fel, mossuk át ha eddig mélyhűtve volt és úgy olvasztottuk ki, majd sütést megelőző este pácoljuk be a BBQ szószba.
- Ha nem kész chimichurrit használunk akkor ezt is előző este már el lehet készíteni, hogy az ízek összeérjenek, mire tálalásra kerül.
- Izzítsuk be a grillezőt és amikor már parázslik, tegyük rá a vaslapot a sütőrácsra és kenjük meg a zsiradékkal.
- A bezsírozott, már meleg felületre fektessük rá a húsokat és rendszeres forgatás mellett süssük át őket.
- Ha van hely a vaslapon, akkor mehet mellé a laskagomba is kiterítve és a többi erdei gomba
- Ha a húsok jól átsültek, akkor szedjük le a lapról és óvatosan merjük le a fűszeres zsiradékot a sütőfelületről. Később ezt felhasználhatjuk még öntetként is.
- Készítsünk ízlés szerint friss salátát, majd tálaljuk is a még meleg húsokat.
- A pesto mehet a húsokra és a salátára is egyaránt. Jó étvágyat kívánunk!
Videó
Megjegyzés
- A steaket pácolhatjuk a BBQ-n kívül másba is, de mivel a chimichurri alapjába véve csípős, így érdemes csemege szószt használni hozzá.
Még több receptért kövesd Facebook és Instagram oldalunkat!
BBQ sweet szószunk ide kattintva tudod megrendelni.