Barion Pixel

Rakott egytálétel lilahagymalekvárral

lilahagyma lekváros rakott egytálétel

A rakott egytálétel azért praktikus, mert időhiányában könnyen elkészíthető és hamar az asztalra is kerülhet. Főleg, ha előre elkészített alapanyagokból rakjuk össze, ezzel is időt spórolva.

Most egy húsmentes receptet hozunk, mert vannak napok, amikor egy húsevő ember is vágyik a könnyedebb ebédekre. Mivel a gyorsaságnál is az egyik szempont, hogy hamar átsüljön, így ha jól dolgozunk hús nélkül, akkor ugyanúgy kiadós ételt lehet készíteni.

A tojás jól jön ilyenkor

Szerencsések vagyunk, mert saját baromfiudvarunk van, telis-tele tojással, így mindig van mihez nyúlni. De azért a legtöbb hűtőszekrényben mindig van pár darab tojás.

A tojás fogja adni a fehérjetartalmat és azt, hogy laktató legyen. Meg a tejfel, amivel kikeverjük a tojást, plusz a fűszerek.

Lilahagymalekvár és a zöldségek tánca

A Lilahagyma lekvárunkban az a slusszpoén, hogy ízesíteni és fűszerezni is lehet vele ételeket. Így spóroljuk meg a hagymahámozást, dinsztelési időt és sokszor a karamellizálás idejét is. A rakott egytálétel alapoknak a lilahagyma pont ezért áll jól, mert akár húsosan, akár húsmentesen alkotunk, mindig hozzányúlhatunk ehhez az alapösszetevőhöz.

Mi kell még hozzá?

A legtöbb esetben az elfekvő zöldségeket használjuk ilyenkor fel: burgonya, karfiol, karalábé, brokkoli, cukkini, akár még mehet mellé hagyma is. Bármi, ami a hűtőszekrényben úgy látszik nem került felhasználásra és útban van a zöldségesdobozban. Még akár paprikát és paradicsomot is tehetünk bele. De mivel nekünk most sok a kolbásztökünk, így az is jó bele.

A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és olívaolajjal megöntött tepsibe vagy kerámia sütőtálba beleszórjuk vegyesen. Erre jön rá a mártás.

A mártáshoz, amit majd rásütünk az egészre az alábbiakat szoktuk tenni: egy jó 450 ml-es tejföl, hozzá két evőkanál Lilahagymalekvár, 4-5 tojás mérettől függően. Jól összerázzuk, összekeverjük és már öntjük is nyakon vele a zöldségeket.

Eztuán 180 C fokon a sütőben, légkeverés mellett megsütjük. A végén magasabb hőfokon meg is piríthatjuk a tetejét, de sajtot is szórhatunk a legtetejére és azt pirítjuk rá.

Természetesen másik prémium szósz vagy mártás is illik hozzá, érdemes kísérletezned!

Borítókép: Pexels

(0)
What Our Clients Say
352 vélemény