A rakott mángold tepsiben sütve egy gyors rakott étel, amit egy rohanós hétköznapon is könnyen elkészíthetünk. Ráadásul a mi Vadas mártásunkkal rendkívül finom is!
A rakott mángold először akkor került terítékre nálunk, amikor elfagyott a kelkáposztánk, de mángold még valami csoda folytán volt a kertészetben. Megszedtük és egy nagyon finom egytálétel lett belőle. A Vadas mártástól meg krémes és lágy is lett, szaftos. Ami kell egy vasárnapi ebédhez.
Mire jó a mángold?
A mángold egy nagyon jó zöldségnövény, mert vitaminban gazdag összetétele miatt így az ízek mellett szervezetünk hasznára válhat.
Az íze a spenóthoz (paraj) hasonló, de annál erőteljesebb. A levelekből általában a spenóthoz hasonló főzeléket készítenek, a levélnyelek pedig a spárgához hasonlóan használhatók fel.
A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, ezen kívül cukrot, pektineket, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav), foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz.
A passzírozott levelek kis téglácskák formájában fagyaszthatóak anélkül, hogy ízükből vagy vitamintartalmukból veszítenének, és így télen is „friss” alapanyagot biztosít a főzelékekhez.
Hogyan készül a rakott mángold?
A rakott mángold nagyon egyszerű, akárcsak a rakottkel vagy rakott káposzta és minden más rakott étel. A friss leveleket alaposan mossuk meg, mert rengeteg por és homok tud lerakódni a leveleken, aztán majd serceg a fog alatt. A rakott mángoldhoz (tepsimérettől függően) elegendő 2 nagyobb csokorral a levelekből.
Összetevők
2 csokor mángold levél
450 g tejföl
250 g darált sertéshús
só, bors
3 egész tojás
2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
250 g jázminrizs
314 ml Vadas mártás
ELKÉSZÍTÉSE
- A mángold-leveleket mossuk alaposan meg. Ha nagyon vastag a levélér, akkor azt késsel szeljük ki.
- A vöröshagymát és fokhagymát hámozzuk meg és vágjuk apróra.
- A darált húst öntsük bele egy jénaiba és az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, keverjük össze, tegyük hozzá a fűszereket és az egész tojást. 1 üveg Vadas mártást is keverjünk el benne, hogy szaftos, pépes legyen.
- Egy tepsit vegyünk elő és zsírozzuk vagy olajozzuk ki. Fektessünk bele pár mángold-levelet.
- Rétegezzük bele a tepsibe a darálthúst, rizst, mángoldot, majd újra darálthúst, rizst és mángoldot.
- Az utolsó “emeletre” öntsünk tojással elkevert tejfölt és a rizs arányának kétszerese vízmennyiséget és takarjuk le a tepsit, hogy a pára bentmaradjon sütés közben.
- 180 C fokon süssük légkeveréses sütőben és melegen tálaljuk.
Friss salátával vagy Pikáns chilik savanyúsággal tálaljuk.
A Vadas mártás ad egyfajta krémes és szaftos állagot és nem mellesleg a rengeteg benne található sárgarépa ízletes nyárias ízeket hoz a konyhába.
Még több receptötletért látogass el Facebook zárt csoportunkba is vagy oldalunkra!