Napok óta palacsintát akarunk enni és hát a diétába aligha fér bele a rendes, igazi tojásos-tejes, búzaliszttel sűrített verzió. Így nekiálltunk az itthoni alapanyagokból kikísérletezni a tökéletes palacsintát a ketogén étrendre. De a selejt itt is hamar megjelent és lett belőle szénhidrátmentes smarni.
Azért az igazság az, hogy a smarni nem elrontott palacsinta valójában. De most jól jött, hogy az első darabok nem sikerültek, mert egy újabb izgalmas édességet kanyarítottunk ki belőle.
Alaprecept a szénhidrátmentes smarnihoz:
- 10 db egész tojás
- 10 ek. saját készítésű mandulaliszt vagy kókuszliszt
- 3 ek. főzőtejszín (cukormentes) vagy krémsajt
- 5 ek. víz (de ez elhagyható akár)
- olaj a sütéshez
- 1 csipet só
Azért érdemes saját készítésű mandulaliszttel dolgozni, mert a mandulaliszteknél és a kókusznál is a zsiradékot már kivonják és így a szénhidrát mennyiség magasabb lesz, mint a zsír és arányában nem lesz jó a ketogén étrendbe és akár a CH-mentesbe sem. Így egész mandulát darálunk lisztté és az kerül bele a tésztába
A 10 tojást, a lisztet és csipet sót alaposan elkeverjük habverővel és kicsit állni hagyjuk. Van aki tesz hozzá késhegynyi sütőport is, de mi nem szoktunk.
Kenjük ki zsiradékkal a serpenyőt és melegítsük elő, majd jöhet is bele a palacsintatészta. Amikor már majdnem fordíthatóra sült az egyik oldala, akkor fakanállal aprítsuk fel és pirítsuk fel. Ilyenkor egy kevés eritritet is lehet rászórni, hogy édesebb és “karamellesebb” legyen.
Bogyósgyümölcsökkel még talán bele is férhet egy diétába, de csak módjával. Mi most pár picike szelet félérett nektarint vágtunk rá és saját Feketeribizli szirupunkat, de ez utóbbi már nem fér bele a szénhidrátmentes smarni elképzelésbe.
Még több receptre vágysz? Csatlakozz RECEPTOLDAL Facebook zárt csoportunkhoz és KÖVESS MINKET Facebook oldalunkon is!