Izgalmas szakácskönyvet nyertünk és érkezett Árvay Családi Pincészet Tokaji Furmint bora, ami már önmagában új receptek kialakításához vezet. Emellett vettünk a piacon termelői shimeji gombát, ami tökéletesen beleillik a fehér diétába. Egy különleges receptet hoztunk mára: Shimeji gomba tejszínes-boros mártásban Árvay Családi Pincészet furmintjával!
Ez a recept több szempontból különleges. Elsősorban most eszünk először Shimeji gombát, amit Vincze Zoltán gombaszakellenőr és gombász termeszt ezen a hazai klímán. Ez a hófehér gomba rendkívül érdekes, vakítóan fehér, faforgácson terem befőttesüvegekbe töltve. Ízvilágára egy illatosabb, fűszeresebb íz jellemző inkább, ami főleg főzés, párolás közben lesz intenzív.
Mit kell tudni a választott borról?
Tokaji Isten-hegy Furmint 2015 egy közép aranysárga színű, közepesen intenzív illatú fehérbor. Krémes, vanília, sósság, vilmoskörte és érett alma, őszibarack, kis kókusz jellemző aromaként benne, ha megfelelő hőfokra behűtve kóstoljuk. Ízében nagyon erőteljesen visszaköszön a vanília, mellette az illatában érzett gyümölcsök. Egy igen tartalmas és kerek borral van dolgunk, ami jól fog illeszkedni a szintén illatos shimeji gombához.
Az Árvay Pincészetnél 2015 októberében kézzel szüretelték a szőlőt hozzá, a szőlőterületen gondosan válogatják és bogyózás után préselik. 100% furmint szőlőből készül. Hosszú érlelésű, 18 hónapig érlelik a családi borászatban.
Mivel fűszereztük még ezt a receptkülönlegességet?
Egy kevés shisito chilipehellyel, saját szüretelésű borókabogyóval, sóval és borssal fűszereztük mindössze a gombapörköltet, mert a tejszínnel kevert furmint már önmagában is egy kellemes ízélményt ad.
Nézzük is a receptet akkor!
Összetevők
250 g shimeji gomba
5 ek. főzőtejszín
1 dl Árvay Tokaji Isten-hegy Furmint 2015
1 tk só
1 tk őrölt bors
5-6 szem borókabogyó
egy csipet shishito chilipaprika pehely
díszítésnek pár levél citromillatú kakukkfű
elkészítése
- A gombát mossuk meg és a tönk alsó részét vágjuk meg, hogy ott is tiszta legyen. Nem szükséges apróra vágni, csak a nagyobbakat.
- Csipet olajon vagy zsiradékon pároljuk meg a gombát egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a fűszereket és a tejszínt.
- Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett pároljuk a tejszínes gombát, majd adjuk hozzá a furmintot.
- Ha összeértek az ízek, aromák, akkor húzzuk le a tűzről a lábost és már kész is vagyunk.
Köretként a Fehér Diéta szerint elsősorban rizzsel ajánlott enni, de ha nem a diéta kedvéért készítenénk el ezt a receptet, akkor valami tésztával (tagliatelle, penne, fusili) is tökéletes párosítás, mert a tejszínes-fehérboros mártás rendkívül jól elterül a tésztával.
A shimeji gomba a Czakó Piaczon Vincze Gombánál lehet megvásárolni frissen és szárítva is.
Akár a bor, akár a gomba, mindkettő igazán Gourmet Minőség!