Barion Pixel

Marhahúsleves, laktatóan gazdagon

marhahúsleves

Viszonylag ritkán főzünk marhahúslevest, de nem is igazán tudom miért. Ez valahogy nem az a klasszikus, mindennapi étel. Pedig mennyire jó már az omlós hússal, aminek egy részét kiszedjük a második fogáshoz: Vadas mártás mellé.

Szóval a marhahúslevesre esett ma a választás ebédre és másnapi fogásra, mert ez az egyik olyan leves, ami melegítős ételhordóban is sokáig forró marad, pluszban eléggé laktató is. Talán azért pár palacsinta le tudna utána csúszni, ha már itt tartunk…

A marhahúsleves titka

Akkor igazán jó a marhahúsleves, ha: A marhahúshoz próbáljunk meg minőségi húst venni, főleg, mivel nincs sűrűn általában a konyhában, így ne sajnáljuk rá a pénzt. A legeltetett marhának a húsa sokkal finomabb, egészségesebb és mindenféle hormontól és egyébtől mentes is általában. Jó gondolat hozzá a szürkemarha is például. Mi most combból és lábszárhúsból főztük.

Összetevők

  • 500 g marhahús

  • 5 nagyobb sárgarépa

  • 1 vöröshagyma

  • 3 közepes fehérrépa

  • 1 kis szelet zellergumó

  • 5-6 szál petrezselyemzöld

  • 2 db közepes burgonya

  • borókabogyó, só, bors

  • 1 levél babérlevél

  • zsiradék (olaj, vaj, sertészsír…)

  • 1 paprika

  • 1 paradicsom

elkészítése

  • A húst mosd meg és vágd kisebb kockákra.
  • A lábasba kezd el felpirítani a húst zsiradékon, hogy a külseje bezáródjon a kis kockáknak. Így sokkal omlósabb lesz és a leves is “tisztább lesz”.
  • Míg pirul a hús, addig mosd meg a zöldségeket, hámozd meg és vágd ízlés szerinti méretre. Nem kell túl apróra, mert lassú tűzön fogjuk főzni a levest sokáig és nem cél, hogy minden szétfőljön benne.
  • A hús mellé tedd bele a lábasba a zöldségeket is és szintén piríts rá egy picikét. Közben engedj vizet egy kancsóba és add hozzá a húshoz, zöldséghez.
  • Add hozzá a leveshez a fűszereket és nagyon lassú tűzön kezd el forralni, épp hogy csak zubogjon. Ha nagyon habzik, kedved szerint le is szedheted róla a habot.
  • Néha megkóstolgatva nézd meg, hogy a hús megpuhult-e rendesen, ha nem, akkor főzd tovább. A marhahús lassabban fő meg, mint a csirke vagy pulyka, főleg, ha karakteres, jó minőségű a hús.
  • Tálaláskor friss kakukkfűvel díszítheted és csipet chilivel még pikánssá is tehető.

Ha a marhahúsleves receptet sokkal több hússal készíted a levest, akkor az egyik részét a húsnak nagyobb szeletekbe is a levesben főzheted, mert könnyen kiszedhető lesz később a levesből. Vadas mártás mellett a második fogás is meglehessen egy szuszra.

TIPP: Facebook oldalunkon megkérdeztük a követőinket, ők leszedik-e a leves habját és a válasz majdnem minden esetben a NEM volt. Gondoltad volna? Te leszeded?

Milyen chiliszósszal ajánljuk a marhahúsleves fogyasztását?

A legtöbb leveshez illenek a csípős ízek. Főleg a húsos, laktató leveseknél érdemes bevetni a chiliszószokat, ahol szinte az ember kívánja is a pikánsat!

Hogyan válassz chiliszószt hozzá? A kérdés nem könnyű, de mi az alapján választunk, hogy milyen a chili aromája. Bár az erősségük miatt nehéz az aromát észrevenni, de vannak ételek, melyekhez a Habanero chili megy jobban és másokhoz inkább a Moruga Scorpio. Ez természetesen ízlés dolga is. A mi chiliszószaink amellett, hogy finomak, élvezhetőek, rendkívül csípősek. Ez az egy év érlelés eredménye.

Hasonló receptekre vágysz?

Hússal töltött színes paprikák

(0)
What Our Clients Say
352 vélemény