Barion Pixel

Ma van a Palacsinta Világnapja!

Palacsinta Világnap: február 25.

Először tavaly hallottam a Palacsinta Világnapjáról, ami azért volt akkor nagy öröm, mert alapjáraton is kerestem valami plusz indokot arra, miért is kell ma palacsintát enni. Nem is kisbetűvel…szóval KELL MA PALACSINTÁT ENNI. Így már jobban hangzik. Mivel Szabolcs szereti sütni, én meg szeretem enni, így a munkamegosztás meg is volt.

Gondoltad volna?

A palacsinta világnapja egy napra esik húshagyó keddel, ami a nagyböjt kezdete előtti utolsó nap. Ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. Hamvazószerdán kezdődik a negyven napos böjt. De mi köze ennek a palacsintához? Az, hogy húshagyó kedden nemcsak húst ettek utoljára a nagyböjt kezdete előtt, hanem zsírt és tojást is. A palacsinta pedig tökéletes volt ahhoz, hogy felhasználják a maradék zsírt és tojást a böjt kezdete előtt.

1439-ben is szerepelt már szakácskönyvekben a palacsinta, de nagy hagyománya igazán a briteknél van, ahol a déli harangszó jelentette, hogy “Irány a konyha és a palacsintasütés!”

Az alap palacsintarecepthez liszt, tojás, csipet cukor és szóda-tej keveréke kell nálunk, magyaroknál. A magyar palacsinta vékony, míg az amerikai és japán palacsinták vastagok és átmérőjük kisebb.

Az amerikai palacsinta tésztájába gyakran kerül málna, áfonya vagy épp ribizli, így még finomabb a végeredmény.

Palacsinta receptje magyar módra

Recipe by gourmetanddeliciousCourse: ReceptekCuisine: magyarDifficulty: könnyű
Adag

2

főre
Sütési idő

30

perc
Előkészítési idő

10

perc
Elkészítési idő

40

perc

Összetevők

  • 0,2 liter tej

  • 0,3 liter szódavíz

  • 3 db tojás

  • 1 púpozott ek cukor

  • 1 csomag vaníliáscukor

  • 0,5 dl olaj

  • 1 csipet só

elkészítés:

  • A tojást törjük meg és verjük fel. Adjuk hozzá a cukrot, csipet sót, olajat, tejet és szódát.
  • Adjuk hozzá a lisztet finoman, folyamatos kevergetés mellett.
  • A tészta akkor lesz jó, ha állagra (szemre) elég sűrű. Ha úgy tűnik, hogy híg, akkor lisztet tehetünk még hozzá.
  • Az olajat a palacsintasütőben hevítsük fel és egy merőkanálnyi tésztát tegyünk a sütőbe, majd ha egyik oldala megsült, fordítsuk meg,.

Megjegyzés

  • Akkor adjunk csak cukrot hozzá, ha jó a palacsintasütőnk, különben könnyen leragadhat. A teflonos palacsintasütők szuperek ehhez a hadművelethez.

Lekvárral, citromos túróval szeretjük a legjobban, ehhez bátran választhatsz tőlünk is lekvárt:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


(0)
What Our Clients Say
352 vélemény

Warning: Undefined variable $headers in /kertportal_gourmetanddelicious/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 505

Warning: Undefined variable $headers in /kertportal_gourmetanddelicious/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 506

Warning: Undefined variable $headers in /kertportal_gourmetanddelicious/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 507

Warning: Undefined variable $headers in /kertportal_gourmetanddelicious/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 509

Warning: Undefined variable $headers in /kertportal_gourmetanddelicious/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 512