Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de a mángold az egyik legfinomabb levélzöldség. Talán még a kelkáposztát is messze felülmúlja, nem annyira harsány az íze, kiváló salátának nyersen, de rakottaknak is.
Kissé kukoricás illata miatt rakottaknak nagyon kellemes és aromás. Mindig frissen szedjük, hogy jó ropogós maradjon.
Rakott mángold: egyenesen a balkonról szüretelve
Course: ReceptekCuisine: magyarDifficulty: könnyű4
főre10
minutes40
minutes500
kcal50
minutesÖsszetevők
1 nagy csokor mángold
250 g darált hús
200 g rizs/barna rizs
2,5 bögre víz
1 fej vöröshagyma
200 ml tejföl
fűszerek: só, bors, pirospaprika, fokhagyma
Directions
- A mángoldot szüretelés után alaposan mosd meg, hogy ne legyen a levél fonákán sem megbújva homok
- A hagymát hámozd meg, vágd apróra. Olajon egy serpenyőben kezd el megdínsztelni.
- A dinsztelt hagymához tedd hozzá a darált húst, pirítsd össze és add hozzá a fűszereket.
- Egy közepes tepsibe tegyél egy kevés olajat, hogy a rizs majd ne ragadjon le, és szórd bele a rizs harmadát.
- A rizsre tegyél a fűszeres darált húsból, majd erre kerül egy réteg mangold.
- A mángoldra egy újabb kör rizs, darált hús és mángold, egészen addig míg a tepsi meg nem telik.
- Add hozzá a vízzel kikevert tejfölt és lefedve tedd a sütőbe 180 C fokra és párold kb 40 percig, amíg a rizs teljesen meg nem fő.
Megjegyzés
- Húsmentesen is készítheted, ha darált hús helyett például kukoricával töltöd meg a rétegeket.
Ha csípősen szereted, akkor kóstold meg a Green hot chili szószunkkal!
Ha az érdekel, hogyan tudsz mángoldot termeszteni a balkonon is, akkor olvasd el a Kertportál magazin cikkét!
A mángoldot salátaként is elkészítheted, jól illik hozzá egy tejfölös öntet kis balzsamecettel. Ugyanígy a rukkolával, paradicsommal és paprikával is jól harmonizál.
Ha kész öntetet keresel rá, mert nincs időd összekeverni, akkor a Liquid Onion szószunkat ajánljuk hozzá. De ugyanígy a rakott mángold mellett is jó mártásként, ha túl száraznak találod.