A recept ötletet egyik vevőnk küldte át a shitake gomba kapcsán, méghozzá Wang mester konyhájából, ami a Dining Guide oldalán jelent meg. Ezt gondoltuk újra. Köszönjük a tippet Szűrös Kriszta!
Minden ott kezdődött, hogy vettünk negyed kiló shitake gombát a Czakó Termelői Piaczon Vincze Gombánál. Már pár napja itt kerülgettük egymást a gombával, vagyis a gomba meg én és nem jött az ihlet, hogy mit is kéne belőle készíteni, mert a shiitake az rendkívül finom, masszív állagú gomba és “nem herdáljuk csak úgy el” holmi tejszínes gombapörire. Kellett valami jó ötlet. Így megkérdeztük Facebook oldalunkon a követőinket, ők mit főznének belőle és így jutott el hozzánk Wang mester receptje a Dining Guide oldaláról.
Bár az ötlet és a recept is tökéletesnek bizonyult, mégsem volt itthon hozzá meg minden alapanyag. Nem csak a szójaszósznál véreztünk el, de még csirkehús sem volt aktuálisan, amit kiolvasszunk a mélyhűtőből.
Úgyhogy nézzük is, nálunk hogy alakult át a recept az aktuális hozzávalókból!
Hozzávalók 4 főre:
- egy darab hüvelykujjnyi gyömbér
- 4 gerezd fokhagyma
- két szál nagyobb újhagyma
- 250 g friss shitake gomba
- kb. 1/2 dl zsiradék (olaj vagy vaj)
- só, bors
- 1 alma kockára vágva
- 1 evőkanál paradicsomszósz
- 5 ek. BBQ sweet szósz
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 ek. lenmag
- 2 ek. pikáns savanyúság leve
- 2 börgényi jázminrizs és víz a főzéséhez
Mit miért cseréltünk?
Egyrészt nem ehetünk szóját és hát nem tudom ti hogy vagytok vele, de általában nem tartunk itthon osztrigaszószt sem. Ez van, no. Magyar konyha kevésbé klasszikus darabja az osztrigaszósz. Viszont mindkettőnek van savanyúsága is, édeskés íze is, meg talán halasabb íze is és az egésznek egy kocsonyás állagot kéne felvenni majd a végén.
A savanyússágért és pikánsságért a pikáns savanyúság leve lesz a felelős.
A szezámmag és lenmag adja majd a zselés, kocsonyásabb állagot.
A fűszerezettségért a BBQ sweet szószunk felel.
Na de igazán cukrot sem eszünk, így alma került a cukor helyére, hogy az édes íz meglegyen. Ráadásul a rizskeményítőt is kiváltotta az alma héjában lévő sok-sok pektin. Na lehet nem is hasonlít már az eredeti receptre…tessék…De az alapötlet onnan származik 😀
elkészítés
- A friss gombát mossuk meg alaposan és csepegtessük le egy kicsit. A levét felfoghatjuk, mert az is jól fog jönni majd a szószos állagnál és amúgy is finoman illatos.
- A gomba kalapokat vágjuk félbe és utána csíkozzuk fel. Így hamarabb átdinsztelődik majd a serpenyőben.
- Ha van wok a konyhádban, akkor a wokba tedd fel a zsiradékon a gombaszeleteket, ehhez a hagymát, fokhagymát (törve) és a csipet sót. Eleinte ne adj hozzá sok sót, majd menet közben érezni fogod kell-e még bele.
- Pirítjuk a gombát és borsozzuk, egészen addig, míg a hagyma is üveges nem lesz. A gomba lehet, hogy több zsiradékot vesz fel, bátran tegyél alá, nem kell sajnálni a mennyiséget.
- Ehhez adjuk hozzá a paradicsomsűrítményt és a BBQ szószt is és tovább dinszteljük.
- Az egészet összepároljuk, hogy az ízek is összeérjenek. Míg ez elkészül, addig a rizst főzzük meg saját szokásaink szerint.
BORAJÁNLÓ
Ha már az utóbbi időben több Árvay bort ajánlottunk, akkor most sem maradhat el. Az Árvay Családi Pincészet Tokaji Birtok Furmint 2018-as évjáratja egy kellemesen aromás, fehér száraz bor. Bár maga a borász a magyaros ételekhez ajánlja, mint a töltött káposzta is, de mi megkóstoltuk ebben a formációban is a félig-meddig Wang mester által megálmodott recept átalakított változata mellé is tökéletes ízharmóniában lett. Kóstoljátok meg, érdemes, igazi gourmet minőség!