A húsgombóc vadasan ötlet onnan jött, hogy igen messze van az IKEA és nagyon vágytunk egy klasszikus svéd húsgolyó ízvilághoz barna mártással és áfonyaöntettel.
De akik régebb óta követnek minket, egyrészt tudják, hogy Bács-Kiskun megyében vagyunk és egészen Budapestig kéne menjünk egy Ikea-menühöz, másfelől speciális étrendünknek hála a kreativitásunkat kell használjuk a hőn áhított ételek elkészítéséhez. Így készült el a saját verziónk, amit a facebook oldalunkon is megosztottunk veletek.
Barna mártás vs. Vadas mártás
Arról nem is beszélve, hogy a barnamártás gluténmentes verziója sem egyszerű, így került képbe a Vadas mártásunk. De hogy a paleo és a ketogén elvek szerint is működőképes legyen a dolog szinte, kicsit felturbóztuk zsíros tejszínnel és házi vajjal is.
Áfonya helyett
Az Alföld áfonyaellátásban sem jeleskedik (természetesen más a termőhely), így jött a saját Feketeribizli szirupunk, mely enyhén pikáns és 75% gyümölcstartalom felett van. Bár ez utóbbi cukorral készül, így nekünk kevésbé ideális, de azért egy csipet ízorgiára szüksége van a léleknek is.
Ennyi bevezető után talán akkor jöjjön is a recept!
Zöldséges húsgombóc vadasan, cukkinispagettivel
Cuisine: magyar, paleo, ketogénDifficulty: közepes4
főre15
minutes40
minutes670
kcal55
minutesIgazi nyári ételnek számít, mert a legjobb a friss cukkiniből készíteni.
Összetevők
1 üveg (314 ml) Vadas mártás
3 ek. vaj
5 ek. 30%-os zsírtartalmú tejszín
1 kg darált hús (lehet marha, sertés, pulyka vagy csirke is akár)
3 ek. leveszöldség megfőzve (elhagyható)
2 tojás
Zsiradék a húsgombócok kisütéséhez
2-3 ek. Fekereribizli szirup tálalási adagonként
4 közepes méretű cukkini
elkészítés
- A darált húst keverd össze a tojással, sózd, borsozd és tedd hozzá a már megfőtt leveszöldséget. Itt használhatsz francia zöldségkeveréket is, ez csak lazítani fogja a húst.
- Forrósítsd fel a zsiradékot és kis gombócokban süsd ki a húst.
- Közben hámozd meg a cukkinit és zöldséghámozóval készíts belőle szálas csíkokat. Ez lesz a spagettink. Egy kevés olajon, zsíron 1-2 perc alatt pirítsd át, majd szórd meg kevés sóval, borssal.
- A Vadas mártást egy kis lábasban melegítsd fel, öntsd hozzá a tejszínt és tedd bele a vajat. Kevergesd el krémes állagúra és már kész is.
- Tálaláskor egy kevés cukkini spagettit, húsgombócot tegyél a tányérra, majd öntsd le a vadassal és egy kevés Feketeribizli szirup is mehet rá, akárcsak kedvenc bútorboltod éttermében, amikor a svéd húsgolyót rendeled.
Megjegyzés
- Ha ketogén módon akarod elkészíteni, akkor még plusz szalonnát apríthatsz a húsgombócokba és magasabb zsírtartalmú lesz tőle.
Tehát ez lesz az a recept, amit ilyenkor mindig be tudunk majd vetni, ha svéd húsgolyós életérzésre vágyunk. Nem a legkönnyebb recept és időigényesebb is viszonylag, de az benne a jó, hogy mindenféle speciális étrendre átalakítható.
Tejmentesen is készíthető?
Természetesen! Mivel Vadas mártásunk alapból tejmentes (és amennyire csak lehet hozzáadott cukortól is mentes), így ha csak kókuszzsírt vagy sertészsírt teszel pluszba mellé, hogy krémesebb legyen, akkor tejmentes verzióhoz nem feltétlen kell tejszínt sem tenned. Így lehet a húsgombóc vadasan tejmentes verzióban.
Ha teljesen cukormentesre szeretnéd készíteni, akkor viszont a Feketeribizlis szirupot érdemes lehagynod belőle. Miután a legtöbb cukordiéta engedi a bogyósgyümölcsöket, akkor csak elegendő pár marék vegyes bogyósgyümölcsöt összefőznöd és leturmixolnod plusz gyümölcsköretként.
A klasszikus paleo-ketogén étrend szerint a zöldségek minimalizálása is fontos, így az arányokra figyelj oda. Az inzulinrezisztencia diéta esetében a cukkini a korlátlanul ehető listába tartozik, mert minimális a szénhidrát tartalma. Így ha a cukkiniben lévő rostból nem eszel sokat, akkor ez így járható út lehet a szigorúbb étrendben is, ha már mindenképp ízekre vágysz.
Még több receptért kövesd Facebook és Instagram oldalunkat!