Barion Pixel

Hogyan készül a házi fűszervaj?

fűszervaj recept házilag hogyan készül - gourmetanddelicious.hu

Házi fűszervaj készítése pár egyszerű lépésben, ahogyan a legtökéletesebb! Mutatjuk a trükköket, hogy neked is jól sikerüljön!

A Facebook és Instagram oldalunk, szinte felrobbant, annyira sokan kérték egyszerre a kép alatt és majd privát üzenetben ezt a receptet, hogy szinte kötelezőnek éreztük megosztani ezt a kis trükkös fűszervaj receptet, amit mi is előszeretettel készítünk az ételek feldobására, frissítésére, ízesítésére.

Mi kell a házi fűszervajhoz?

Jó minőségű vaj, lehetőség szerint házi vaj, de ha ilyen nincs a közeledben, akkor a bolti is jó lehet, de mindenképp minőségit vegyél. Az ilyen típusú, jó minőségű vaj nem a legolcsóbb, még ha ismertebb márkákból is vásároltok, akkor is egy tömb kb. 800-1000 Ft között mozog. Nem véletlen. Valódi alapanyagból készül.

A másik tényező a jó vajnál, a jó vajra ráírják, hogy vaj. Nem az a megszólítása, hogy vaj ízű és többnyire nincsenek rajta nagy reklámszövegek, mivel van dúsítva (mint a vitaminok pl.). Ne ess ebbe a hibába, hogy a reklámok után mész.

A harmadik fontos tényezője a jó házi fűszervajnak a fűszer vagy fűszerkeverék.

Ameddig a friss fűszer elérhető, addig vásárolj friss, kezeletlen fűszert hozzá megbízható forrásból!

Ezt lehet piacon, elvégre #piacrajárnimenő, de vásárolhatsz cserepesen is, mert akkor meg többször szüretelhető. Az a fontos, hogy kezeletlen legyen, vagyis vagy vegyszermentes gazdaságból származzon vagy bio minősítésű legyen. Mivel a fűszernövényeket csak finoman megmossuk, így ez minden fűszerhasználatnál fontos szempont!

Ha fűszerkeveréket használsz, akkor mindenképpen érdemes lassú tűzön összehevíteni, mert a szárított fűszerek kellemetlenül kemények maradhatnak. A sóval is csínyán kell bánni, mert sok fűszerkeverék sós, így mielőtt sót adnánk a fűszervajhoz, mindig kóstoljuk meg!

Hogyan készül a fűszervaj friss fűszerrel?

A jó minőségű vajat hagyjuk szobahőmérsékleten megpuhulni, akár ha már fűtés van a lakásban, akkor egy kis tálkában a radiátorra is tehetjük.

Míg a vaj megolvad lágy, krémes keverhető állapotra, gyengéden mossuk meg a friss fűszereket és csepegtessük le, majd vágjuk minél apróbbra.

Fűszer lehet metélőpetrezselyem, bazsalikom, tört fokhagymagerezdek, mentalevelek, kakukkfű, koriander és hosszú a lista. Mindig ízlésünk szerint, amit szeret a család vagy ami jól illeszkedik az általunk kedvelt ételekhez.

A megolvadt, lágyan krémes vajhoz tegyük hozzá az aprított fűszereket csipetenként és keverjük el alaposan. Ha még elbír fűszert, akkor bátran tegyünk hozzá a kellő sűrűségig.

Egy műanyag, lezárható tálkába kanalazzuk át a fűszervajat és tegyük hűtőbe dermedni. Kiskanállal adagolhatjuk a forró sült húsokra tálaláskor, tehetjük meleg levesbe is, de kenhetjük pirítósra is.

Hogyan készül szárított fűszerekkel, fűszerkeverékkel a fűszervaj?

Ez a megoldás kicsit macerásabb, mert a szárított fűszerek kellemetlenek lehetnek a fűszervajban és pont az lenne a lényeg, hogy kellemes hatásuk legyen étkezéskor és feldobják az ételeket.

A vajat nagyon lassú tűzön fel kell hevíteni egy lábosban vagy vízgőz felett. Lassú kevergetés mellett adjuk hozzá a fűszereket és időnként keverjük át, hogy a fűszerek puhulni tudjanak. Egy jó negyed órát biztosan kevergetés mellett lassan hevíteni kell, de ne forrjon fel. Ha felforr, akkor sajnos dermedés után kásás lesz a végeredmény, az meg nem olyan finom.

Alaprecepteket is kértek? Na jó, biztosan kérnétek, úgyhogy akkor jöjjön pár ízkombináció!

A legjobb fűszervaj ízesítések

Alap: Bazsalikomlevelek + metélőpetrezselyem levelek + fokhagyma + vaj

Vadhúshoz, marhahúshoz, nyúlhoz: Metélőpetrezselyem + mentalevelek + egy levélke rozmaring + egy levél zsálya + vaj

Pirítósra, bundáskenyérre: Petrezselyem + fokhagyma + vaj

Karakteres húsételekhez: kesudió őrölve + petrezselyem + fokhagyma + só + bors + fűszerpaprika + vaj

Édes piskótákhoz, aranygaluskához: datolya + kesudió/pisztácia + fahéj + szerecsendió + cukor/méz + vaj

(0)
What Our Clients Say
352 vélemény

Warning: Undefined variable $headers in /kertportal_gourmetanddelicious/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 505

Warning: Undefined variable $headers in /kertportal_gourmetanddelicious/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 506

Warning: Undefined variable $headers in /kertportal_gourmetanddelicious/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 507

Warning: Undefined variable $headers in /kertportal_gourmetanddelicious/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 509

Warning: Undefined variable $headers in /kertportal_gourmetanddelicious/wp-content/plugins/swift-performance-lite/modules/cache/cache.php on line 512