Az egyben sült karaj recept, ami még omlós is és gyorsan elkészült viszonylag nehéz művelet. De ha ismered azt a pár trükköt, amit az évek során mi is kikísérleteztünk, akkor neked is menni fog. Egy inspirációt hoztunk a Street Kitchen oldalának receptjével, saját szánk ízére alakítva.
Szeretünk inspirálódni más oldalakról és a SK-srácok receptjei mindig megihletnek minket a mindennapi konyhai műveleteknél. Azért nekünk is kell plusz ötlet vagy motiváció ahhoz, hogy mit főzzünk aktuálisan. Amikor minden nap arról szól, hogy mit főzzünk nektek, akkor sokszor magunknak már elfogy a gondolat. Hát néha a kreativitás is. Viszont egy az egyben sosem tudunk kialakítani receptet, mert mindenféle ételallergiával az szinte lehetetlen, hogy ráleljünk olyan kombinációra, amit mindannyian ehetünk, finom is és nem főztük még unásig. Az egyben sült karaj recept viszont mindig jól jön, mert az ha omlósra sikerül, akkor az alapból fél siker és rengeteg köretmegoldással izgalmassá tehető. Míg Szabi a fűszeres sült krumpliért rajong, addig én a saláta oldalt erősítem és így egyfajta hús, többféle köret máris megoldható.
Hogyan lesz omlós a sült karaj?
Ezt pontosan a belinkelt receptből tanultuk meg mi is, mert ezzel mindig szívtunk. A karaj tipikusan az a hús, ami könnyen lesz cipőtalp. Az egész karajt a felső oldalán megírdalom vékonyan, hogy a hártyát átvágjam és úgy jobban beleivódnak a fűszerek aromái. Belefektetem a fűszerkeverékbe az egész karajt, jól beburkolom vele, majd egy serpenyőben kevés zsiradékon átforgatva megsütöm. Nem kell sokáig pirítgatni, csak pont annyira, hogy egy kéreg legyen a felületén, így a nedvesség bentmarad a húson belül.
Előveszek egy nagyobb jénait, aljára teszek 2-3 evőkanálnyi sertészsírt és az előbb megpirogatott egész karajt beleteszem és egy fél deciliternyi vizet is teszek alá és lefedem a jénait.
Lassú tűzön sütök ilyenkor, inkább alacsonyabb hőfokon hosszabb ideig, mert akkor lesz igazán omlós a hús. 150 C fokon úgy két órát sütjük legalább.
Mi került a fűszerkeverékbe?
A recept alapját a sokszínű borskeverék adja, mellé só, fűszerpaprika, fokhagyma, vöröshagyma, rozmaring, csipet chilipaprika, bazsalikom és oregánó került. Egy kevéske kakukkfüve tis elvisel ám, vagy ha nem szeretnénk pikánsat, akkor a chili ki is hagyható belőle. Ha a mi fűszerkeverékünket választod, akkor abban például kihagytuk a chilipaprikát, mert azt utólag is bármikor tehetsz mellé, viszont így sokkal több mindent készíthetsz vele.
A végén megszórtuk frissen vágott medvehagymával és természetesen a páclé sem megy kárba, alaposan megöntöztük vele a húst.
Nálunk ma rizibizi lett a köret, de talán egy steakburgonyát is készítünk, ha lesz rá idő.
-
Drakula Csókja mézes fokhagymás szósz – 200 ml2 500 Ft
-
Szabi kedvence szósz – 200 ml2 700 Ft
-
Szarvasgombás mézes-mustár mártás – 280 ml3 000 Ft
-
Liquid Onion fűszeres hagymaszósz – 280 ml2 700 Ft
-
Karibi hot szósz3 000 Ft
-
Végzet Asszonya chiliszósz 5/5 erősség3 300 Ft
-
BBQ Sweet csemege barbecue szósz – 200 ml2 500 Ft
-
Málna szirup – 280 ml2 700 Ft
-
Habaneros mustár – 200 ml2 700 Ft