Mostanában süteményes időszak van, ahogy kéznél van a sok meggy és cseresznye. Meggyes-cseresznyés rácsos sütemény receptet hoztunk mára.
Kezeket fel, ki szereti a hagyományos rácsos süteményt? Igazi klasszikus sütemény, amit a nagymamák konyhájából ismertük főleg. De ez annyira finom, hogy ideje felébreszteni a régi emlékeket, recepteket és nekilátni megsütni újra. Aztán újra és újra.
Hozzávalók 4 adaghoz
- 25 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 1 db tojássárgája
- 1 ek tejföl
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 késhegynyi sütőpor
- 1 csipet só
- 250 g meggy-cseresznye lekvár
Elkészítése:
Az összes hozzávalót egy nagy tálba tesszük és alaposan eldolgozzuk (kivétel a lekvárt, mert ez a töltelék lesz). Jól összegyúrjuk az alkotóelemeket, úgy, hogy a tészta mielőbb összeálljon. Mivel ez egy vajas tészta, nem szabad túl sokáig gyúrni, mert akkor túlságosan megpuhul.
Felezzük el a tésztamennyiséget, az egyik felét nyújtsuk ki fél centi vastagságra és béleljük ki vele a piteformát (kb. 20 cm átmérőjű kerek forma lesz az ideális hozzá) úgy, hogy az oldalára is jusson a tésztából.
Töltsük bele a lekvárt, hogy 1-2 centi vastagon álljon a pite aljában.
A tészta másik feléből kb. ujjnyi vastag hurkákat gyártunk, majd a kis hurkákat nyújtsuk ki laposra. Ez lesz a rácsozás alapanyaga.
Először hosszába, majd kis eltolással a rakás irányát függőlegesen rácsot alakítsunk ki a tésztából a lekváros rész tetejére. Ami kilóg a tepsiből, azt vágjuk le oldalt.
180 Fokos előmelegített sütőben süssük a tészta aranybarna színéig.
Érdemes kihűlve tálalni csak, mert úgy a tészta is stabilabb lesz.
Többféle lekvárral kipróbálhatod, mint a Rumos diólekvárunk vagy a Feketeribizli lekvár.