A spárgaszezont ezzel a spárgás-tejszínes metélt egytálétellel maxoltuk ki ma, ráadásul kipróbáltuk a medvehagyma caprit, ami nem más, mint a medvehagyma elvirágzott virágzatából maradt terméskezdemények sokasága.
Mi tagadás, annyira nem rajongunk a spárgás ételekért, de néha jól esik elkészíteni is és megenni is. Inkább az utóhatását nem szeretjük, mert az íze teljesen rendben is lenne. Most a spárgaszezon lezárásaként ezt a receptet hoztuk, melyet pici csilivel vagy akár a friss fűszereinkkel is fel lehet dobni. A spárgás-tejszínes metélt rendkívül egyszerű, gyors és viszonylag kevés alapanyag kell hozzá.
Ha szombat, akkor piacnap
Ha kijártok hozzánk a piacokra (Czakó Termelői Piac és Római Parti piac), akkor biztos találkoztatok már a sok ínycsiklandozó alapanyaggal, amivel mi is hétről-hétre. Szauer Gyuri spárgatermelő a Római Parti piacra hozza zöld és fehér spárgáját. Vincze Zoli újabban az un. medvehagyma caprival nyűgözi le a vevőket a frissen szedett erdei gombák mellett a Czakó Piaczon.
Természetesen tésztát is innen vettünk, minden héten a Lashka Tésztaműhelytől választunk friss tésztát is, ha tésztaehetnékünk van. Most a szélesmetéltre esett a választásunk.
Spárgás-tejszínes metélt, medvehagyma caprival a tányéron
Összetevők
250 g szélesmetélt (nyers)
1 csomag zöldspárga
150 g shitake gomba
1 tojás
1/2 kaliforniai paprika
1 dl tejszín (lehet növényi is)
friss fűszerek (petrezselyemzöld, metélőhagyma, koriander)
6-8 medvehagyma virágzat termése
olaj és víz a főzéshez, pirításhoz
só, bors ízlés szerint
elkészítése
- Tegyünk fel egy lábasban főzővizet kevéske sóval a tésztához. Majd a lobogóan forró vízbe tegyük bele a tésztát és főzzük al dente keménységre.
- Míg fő a tészta, addig kevés olajon kezdjük el pirítani a gombát és a spárgát. Mindkét alapanyagot először alaposan mossuk meg és vágjuk kisebb karikákra, szeletekre.
- A spárga ha nem túl öreg, nagyjából ugyanannyi idő alatt párolódik, pirul át, mint a gomba. Közben tegyünk hozzá még olajat, ha szükséges és jöhetnek az apróra vágott fűszerek is mosás után. Tegyük hozzá az apróra vágott piros kaliforniai paprikát. Ez igazából csak a szín kedvéért kell bele.
- A medvehagyma caprit is mossuk meg alaposan és csipegessük le a virágszárakról és adjuk a piruló zöldségekhez a felét.
- Amikor már majdnem kész a tészta és a gombás-spárgás zöldségkeverék, öntsük rá a mártás részt. A tojást és a tejszínt keverjük előbb össze és csak utána adjuk hozzá a zöldségekhez és főzzük össze kicsit. Ilyenkor már le lehet venni a tűzhely teljesítményét közepesig, nehogy odakapjon a tejszín (főleg, ha növényi tejszínnel dolgozunk).
- A tésztát ha elkészült szűrjük le a mosogató felett és készítsünk elő egy nagy lábost vagy egy wokot. A frissen főtt tésztát tegyük bele, adjunk még kevés olajat hozzá és öntsük rá a tejszínes zöldségkeveréket és kicsit pirítsuk össze.
- Tálaláskor díszíthetjük friss bodzavirágszirmokkal és a medvehagyma caprival is. Jó étvágyat kívánunk!
Van, aki forrón…khm csípősen szereti
Tehát van aki csípősen szereti, viszont a nagyon erős, tömény chiliket viszonylag nehéz adagolni. Ehhez kiváló választás lehet a Shishito chilipehely, melyet főleg nálunk találsz csak a kínálatban. Sok chilis nem is tartja igazán chilinek, pedig valójában egy japán szuperfood.