Házi fűszervaj készítése pár egyszerű lépésben, ahogyan a legtökéletesebb! Mutatjuk a trükköket, hogy neked is jól sikerüljön!
A Facebook és Instagram oldalunk, szinte felrobbant, annyira sokan kérték egyszerre a kép alatt és majd privát üzenetben ezt a receptet, hogy szinte kötelezőnek éreztük megosztani ezt a kis trükkös fűszervaj receptet, amit mi is előszeretettel készítünk az ételek feldobására, frissítésére, ízesítésére.
Mi kell a házi fűszervajhoz?
Jó minőségű vaj, lehetőség szerint házi vaj, de ha ilyen nincs a közeledben, akkor a bolti is jó lehet, de mindenképp minőségit vegyél. Az ilyen típusú, jó minőségű vaj nem a legolcsóbb, még ha ismertebb márkákból is vásároltok, akkor is egy tömb kb. 800-1000 Ft között mozog. Nem véletlen. Valódi alapanyagból készül.
A másik tényező a jó vajnál, a jó vajra ráírják, hogy vaj. Nem az a megszólítása, hogy vaj ízű és többnyire nincsenek rajta nagy reklámszövegek, mivel van dúsítva (mint a vitaminok pl.). Ne ess ebbe a hibába, hogy a reklámok után mész.
A harmadik fontos tényezője a jó házi fűszervajnak a fűszer vagy fűszerkeverék.
Ameddig a friss fűszer elérhető, addig vásárolj friss, kezeletlen fűszert hozzá megbízható forrásból!
Ezt lehet piacon, elvégre #piacrajárnimenő, de vásárolhatsz cserepesen is, mert akkor meg többször szüretelhető. Az a fontos, hogy kezeletlen legyen, vagyis vagy vegyszermentes gazdaságból származzon vagy bio minősítésű legyen. Mivel a fűszernövényeket csak finoman megmossuk, így ez minden fűszerhasználatnál fontos szempont!
Ha fűszerkeveréket használsz, akkor mindenképpen érdemes lassú tűzön összehevíteni, mert a szárított fűszerek kellemetlenül kemények maradhatnak. A sóval is csínyán kell bánni, mert sok fűszerkeverék sós, így mielőtt sót adnánk a fűszervajhoz, mindig kóstoljuk meg!
Hogyan készül a fűszervaj friss fűszerrel?
A jó minőségű vajat hagyjuk szobahőmérsékleten megpuhulni, akár ha már fűtés van a lakásban, akkor egy kis tálkában a radiátorra is tehetjük.
Míg a vaj megolvad lágy, krémes keverhető állapotra, gyengéden mossuk meg a friss fűszereket és csepegtessük le, majd vágjuk minél apróbbra.
Fűszer lehet metélőpetrezselyem, bazsalikom, tört fokhagymagerezdek, mentalevelek, kakukkfű, koriander és hosszú a lista. Mindig ízlésünk szerint, amit szeret a család vagy ami jól illeszkedik az általunk kedvelt ételekhez.
A megolvadt, lágyan krémes vajhoz tegyük hozzá az aprított fűszereket csipetenként és keverjük el alaposan. Ha még elbír fűszert, akkor bátran tegyünk hozzá a kellő sűrűségig.
Egy műanyag, lezárható tálkába kanalazzuk át a fűszervajat és tegyük hűtőbe dermedni. Kiskanállal adagolhatjuk a forró sült húsokra tálaláskor, tehetjük meleg levesbe is, de kenhetjük pirítósra is.
Hogyan készül szárított fűszerekkel, fűszerkeverékkel a fűszervaj?
Ez a megoldás kicsit macerásabb, mert a szárított fűszerek kellemetlenek lehetnek a fűszervajban és pont az lenne a lényeg, hogy kellemes hatásuk legyen étkezéskor és feldobják az ételeket.
A vajat nagyon lassú tűzön fel kell hevíteni egy lábosban vagy vízgőz felett. Lassú kevergetés mellett adjuk hozzá a fűszereket és időnként keverjük át, hogy a fűszerek puhulni tudjanak. Egy jó negyed órát biztosan kevergetés mellett lassan hevíteni kell, de ne forrjon fel. Ha felforr, akkor sajnos dermedés után kásás lesz a végeredmény, az meg nem olyan finom.
Alaprecepteket is kértek? Na jó, biztosan kérnétek, úgyhogy akkor jöjjön pár ízkombináció!
A legjobb fűszervaj ízesítések
Alap: Bazsalikomlevelek + metélőpetrezselyem levelek + fokhagyma + vaj
Vadhúshoz, marhahúshoz, nyúlhoz: Metélőpetrezselyem + mentalevelek + egy levélke rozmaring + egy levél zsálya + vaj
Pirítósra, bundáskenyérre: Petrezselyem + fokhagyma + vaj
Karakteres húsételekhez: kesudió őrölve + petrezselyem + fokhagyma + só + bors + fűszerpaprika + vaj
Édes piskótákhoz, aranygaluskához: datolya + kesudió/pisztácia + fahéj + szerecsendió + cukor/méz + vaj
-
Drakula Csókja mézes fokhagymás szósz – 200 ml2 500 Ft
-
Szabi kedvence szósz – 280 ml2 700 Ft
-
Szarvasgombás mézes-mustár mártás – 280 ml3 000 Ft
-
Liquid Onion fűszeres hagymaszósz – 280 ml2 700 Ft
-
Karibi hot szósz3 000 Ft
-
Végzet Asszonya chiliszósz 5/5 erősség3 300 Ft
-
BBQ Sweet csemege barbecue szósz – 280 ml2 700 Ft
-
Málna szirup – 280 ml2 700 Ft
-
Habaneros mustár – 280 ml2 700 Ft