Ez a mandulás tejpite recept régóta a nagy kedvencünk. Nem véletlen, mert kevés összetevő kell hozzá és rendkívül finom. Most mandulásan készült el, mert volt szeletekre vágott blansírozott mandulánk is itthon, illetve elhasználtam a maradék cukrász-cseresznyét is.
Abban a hatalmas szerencsében vagyunk, hogy a gazdaságban rengeteg tojótyúk is kapirgál kedvére, így rengeteg tojásunk is van. A tejpite egyik jellegzetessége, hogy viszonylag sok tojás kell bele és talán nem is darabra mondanám, hanem milliliterre, mert az arányokon van a hangsúly.
Összetevők
500 ml tej
300 ml tojás felverve
100 g cukor vagy édesítő
1 marék blansírozott szeletelt mandula
10 ek. liszt
1 cs. vaníliáscukor
díszítésnek ehető virágok és cukrászatban használt gyümölcs is lehet
elkészítése
- Első lépésként feltörjük a tojásokat és felverve lemérjük egy mérőpohárban milliliterre. Ennek a receptnek a titka az arányokon múlik.
- A tojásléhez hozzátesszük a tejet, ami lehet rendes tej, mandulatej vagy más gabonatej is. Valójában rendes tejjel a legfinomabb.
- Hozzáadjuk a cukrot, vaníliáscukrot is.
- Egy tálba a sütőport kikeverjük a liszttel. A sütőpor nem kell túl sok, így is a sok tojás miatt meg fog kelni. Majd hozzáöntjük a tojásos tejes levet.
- Alaposan összekeverjük, majd habverővel jól átdolgozzuk, hogy habosabb, levegősebb legyen.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát és megszórjuk a tetejét a mandulával. Így egy része lesüllyed, másik része szépen fent fog maradni a tejpite tetején.
- 180 C fokon aranybarnára sütjük és akkor van kész, amikor elkezd elválni a papírtól a süteményünk. Kicsit puha, pudingos állagot fog felvenni, a szélei lesznek sültebbek. Amolyan “egybekrémes” jelleggel.
Ez egy nagyon egyszerű tejpite recept és bátran ajánlom bárkinek, még kezdőknek is, mert itt nem az a lényeg, hogy hatalmasra feljöjjön és még talán az sem baj, ha időnként kinyitjuk a sütőt és bekukucskálunk. Azért legyünk türelemmel, mert a tejpite is akkor jön fel rendesen, ha csak az üvegen keresztül szemlézzük. De az sem baj, ha netán kicsit összeesik.
Kiváló vendégváró, könnyen elkészíthető mentesen is, ha netán valakinek szükséges. Természetesen valamelyik szirupunkkal is nyakonönthető, de lekvárt is választhatunk hozzá kedvünkre.
Ebben a receptben az is még a szuper, hogy bármilyen ízesítést adhatunk pluszban neki. Elkészülhet kakaósan, lehet vaníliás, lehet rumos-meggyes de akár még mákos is. Ez mind csak a mi fantáziánkon múlik.
Ha száraz “egységet” teszünk hozzá, akkor az viszont mindig a liszt mennyiségét fogja csökkenteni. Ha a liszt felett tesszük hozzá a plusz száraz részt, akkor keményebb lesz az állaga és pont a tejpite állagot veszítjük el vele, amitől krémes. Ez sem baj, csak akkor piskótásabb lesz a végeredmény és lehet, hogy kicsit több sütőpor kell bele, hogy jobban fel tudjon jönni.