Barion Pixel
scoville skála chili csípős paprika erősség
Receptek

Mi az a Scoville-skála?

Miért erős a paprika és mi az a Scoville-skála? Mi az a kapszaicin és mi a világ legerősebb paprikája? Ezeket válaszoljuk meg most!

Gyakori kérdésként ezeket szokták tőlünk kérdezni, amikor a chilikről, a chilitermesztésről beszélünk, úgyhogy most szépen sorban meg is válaszoljuk kérdéseiteket. A Scoville-skála rejtelmei és a világ legerősebb paprikája most a téma!

Mi az a kapszaicin? Mitől csíp a paprika?

Első kérdésként ezt érdemes tisztázni, még mielőtt a Scoville-skáláról beszélünk.

Capsicum nemzetség tagjai (paprikafélék) csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza. Ez a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon. A Scoville-féle csípősségi egység (Scoville heat unit, SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. Sok csípős szósz használja reklámaiban a Scoville-skálát.

A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki használható eljárást (1912-ben), ezért az egységet róla nevezték el.

– írja a hivatalos megfogalmazás

A kapszaicin mennyiség mértékét egy un. organoleptikus teszteléssel mérik, vagyis kóstolással. Ez elég durván hangzik, de nem kell megijedni tőle. Az eredeti eljárásban a paprikából készült oldatot cukros vízzel hígították addig, amíg a „csípést” a tesztelők (eredetileg öt kóstoló) már nem tudták érzékelni. A csípősség mértékét jelzi a Scoville-skála.

Mi is akkor a Scoville-skála?

Tehát készült egy skálázott rendszer, melyben a paprikák kapszaicin tartalmára utalóan sorba rendezték őket. Ez alapján az édes zöldpaprika a nulla érték (kápia, TV-paprika és minden nem csípős paprika, mely nem tartalmaz egyáltalán kapszaicint).

Ennek a skálának a másik oldala a tiszta kapszaicin, mely értéke 15 000 000 SHU (vagyis 15 ezer Scoville).

Scoville-értékekVegyület
15 000 000 – 16 000 000Tiszta kapszaicin
9 100 000Nordihidrokapszaicin
2 000 000 – 5 300 000Szabvány „US Grade” könnygáz
 Paprikafajta
≈ 3 180 000Pepper X
1 569 300 – 2 200 000Carolina Reaper, Végzet Asszonya szószunk
1 200 000 – 2 000 000Trinidad moruga scorpion, Yellow Hot szószunk
1 000 000 – 1 460 000Trinidad Scorpion “Butch T”
876 000 – 1 598  000Dorset Naga
855 000 – 1 041 427Naga Jolokia
350 000 – 577 000Red Savina™ Habanero
100 000 – 350 000Habanero, Habanero szószunk
100 000 – 350 000Scotch Bonnet
100 000 – 200 000Jamaicai csípős paprika
50 000 – 100 000Thai paprika, Malagueta paprika, Chiltepin paprika
30 000 – 50 000Cayenne-bors , Aji bors
10 000 – 23 000Serrano paprika
7000 – 8000Tabasco szósz (Habanero)
5000 – 10 000Viaszpaprika (wax pepper, csípős zöldpaprika)
2500 – 8000Jalapeño paprika
2500 – 5000Tabasco (sima)
1500 – 2500Erősen csípős magyar paprikák, Rocotillo paprika
1000 – 1500Poblano paprika
600 – 800Tabasco szósz (zöld paprika)
500 – 1000Gyengébb csípős magyar paprikák, Anaheim paprika
100 – 500Pimiento, Pepperoncini (toszkán bors, édes olasz bors, görög arany bors)
0 – 400Bell
0Nincs csípősség, Zöldpaprika

Mi a világ legerősebb paprikája?

Tehát jelenleg a világ legerősebb paprikája a Pepper X és a Carolina reaper, melyből már mi is készítünk szószokat. Bár a Pepper X még keveseknek van itthon termesztésbe, azért akad pár hely, ahonnan valódi Pepper X-ből készült szósz beszerezhető. A hírek szerint ez a fajta még nem stabil, vagyis könnyen “átalakul” más chilikbe, így nem véletlen, hogy keveseknek van.

HA A CHILI SZÓSZAINK ÉRDEKELNEK:

Még több izgalmas receptre vagy kíváncsi?

Cukkini tócsni gluténmentesen

Habos kávé gyümölcssziruppal

Csípős tekercsek leveles tésztából

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük