Miért erős a paprika és mi az a Scoville-skála? Mi az a kapszaicin és mi a világ legerősebb paprikája? Ezeket válaszoljuk meg most!
Gyakori kérdésként ezeket szokták tőlünk kérdezni, amikor a chilikről, a chilitermesztésről beszélünk, úgyhogy most szépen sorban meg is válaszoljuk kérdéseiteket. A Scoville-skála rejtelmei és a világ legerősebb paprikája most a téma!
Mi az a kapszaicin? Mitől csíp a paprika?
Első kérdésként ezt érdemes tisztázni, még mielőtt a Scoville-skáláról beszélünk.
A Capsicum nemzetség tagjai (paprikafélék) csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza. Ez a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon. A Scoville-féle csípősségi egység (Scoville heat unit, SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. Sok csípős szósz használja reklámaiban a Scoville-skálát.
A kapszaicin mérésére először Wilbur Scoville amerikai kémikus dolgozott ki használható eljárást (1912-ben), ezért az egységet róla nevezték el.
– írja a hivatalos megfogalmazás
A kapszaicin mennyiség mértékét egy un. organoleptikus teszteléssel mérik, vagyis kóstolással. Ez elég durván hangzik, de nem kell megijedni tőle. Az eredeti eljárásban a paprikából készült oldatot cukros vízzel hígították addig, amíg a „csípést” a tesztelők (eredetileg öt kóstoló) már nem tudták érzékelni. A csípősség mértékét jelzi a Scoville-skála.
Mi is akkor a Scoville-skála?
Tehát készült egy skálázott rendszer, melyben a paprikák kapszaicin tartalmára utalóan sorba rendezték őket. Ez alapján az édes zöldpaprika a nulla érték (kápia, TV-paprika és minden nem csípős paprika, mely nem tartalmaz egyáltalán kapszaicint).
Ennek a skálának a másik oldala a tiszta kapszaicin, mely értéke 15 000 000 SHU (vagyis 15 ezer Scoville).
Scoville-értékek | Vegyület |
---|---|
15 000 000 – 16 000 000 | Tiszta kapszaicin |
9 100 000 | Nordihidrokapszaicin |
2 000 000 – 5 300 000 | Szabvány „US Grade” könnygáz |
Paprikafajta | |
≈ 3 180 000 | Pepper X |
1 569 300 – 2 200 000 | Carolina Reaper, Végzet Asszonya szószunk |
1 200 000 – 2 000 000 | Trinidad moruga scorpion, Yellow Hot szószunk |
1 000 000 – 1 460 000 | Trinidad Scorpion „Butch T” |
876 000 – 1 598 000 | Dorset Naga |
855 000 – 1 041 427 | Naga Jolokia |
350 000 – 577 000 | Red Savina™ Habanero |
100 000 – 350 000 | Habanero, Habanero szószunk |
100 000 – 350 000 | Scotch Bonnet |
100 000 – 200 000 | Jamaicai csípős paprika |
50 000 – 100 000 | Thai paprika, Malagueta paprika, Chiltepin paprika |
30 000 – 50 000 | Cayenne-bors , Aji bors |
10 000 – 23 000 | Serrano paprika |
7000 – 8000 | Tabasco szósz (Habanero) |
5000 – 10 000 | Viaszpaprika (wax pepper, csípős zöldpaprika) |
2500 – 8000 | Jalapeño paprika |
2500 – 5000 | Tabasco (sima) |
1500 – 2500 | Erősen csípős magyar paprikák, Rocotillo paprika |
1000 – 1500 | Poblano paprika |
600 – 800 | Tabasco szósz (zöld paprika) |
500 – 1000 | Gyengébb csípős magyar paprikák, Anaheim paprika |
100 – 500 | Pimiento, Pepperoncini (toszkán bors, édes olasz bors, görög arany bors) |
0 – 400 | Bell |
0 | Nincs csípősség, Zöldpaprika |
Mi a világ legerősebb paprikája?
Tehát jelenleg a világ legerősebb paprikája a Pepper X és a Carolina reaper, melyből már mi is készítünk szószokat. Bár a Pepper X még keveseknek van itthon termesztésbe, azért akad pár hely, ahonnan valódi Pepper X-ből készült szósz beszerezhető. A hírek szerint ez a fajta még nem stabil, vagyis könnyen „átalakul” más chilikbe, így nem véletlen, hogy keveseknek van.
HA A CHILI SZÓSZAINK ÉRDEKELNEK: