Közeledik a karácsony és azoknak, akik nem esznek szénhidrátot vagy nagyon minimálisat ez olyan fekete ünnep nagyjából, mert rögtön mindenhonnan a nagymama dióspatkója, a papa kedvenc zserbója kerül elő és a szaloncukrot ne is említsük. Így mi már időben elkezdtünk bokros teendőink mellett kicsit a keto édességek vonalán kutakodni és Szabolcs így alkotta meg több receptből “összemagyarosítva” a mi keto mákos bejgli receptünket.
A tészta
- 200 g mandulaliszt (mandulából darálva!)
- 1 sütőpor (Lidl)
- 2 púpos evőkanál zsíros kókuszliszt
- 2 púpos evőkanál tejsavóprotein (natúr)
- 1 egész tojás
- 3 tojásfehérje
- 1 mk. só
- 1 ek. eritrit
- 50 g vaj olvasztva
- 2 tk. útifűmaghéj
A töltelék
- 125 g mák frissen őrölve (a bolti őrölt nem jó, abban már nincs olaj többnyire)
- 1 púpos ek. kókuszliszt
- 2-4 ek. eritrit
- 3 tojás sárgája
- 1 dl 30%-os tejszín vagy 50 g vaj
Elkészítése
A mandulalisztet, kókuszlisztet, tejsavót és sütőport, útifűmaghéjat keverjük alaposan össze. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, tojást és összekavarjuk. Ebből egy jós ragacsos massza lesz.
Ha nem állna teljesen össze, akkor leet hozzá adni kevéske vizet vagy tejszínt (max. fél decit), mert egy ragacsos masszát kell kapjunk, ami egyben is marad önmagában.
Formálj belőle gombócot és két sütőpapír között nyújtsuk vékonyra. (A4-es papír méretűre legalább.)
Majd félretesszük kinyújtva. Jöhet a töltelék.
A mákot, eritritet, kókuszlisztet összekeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejszínt.Szintén egy ragacsos masszát kell kapjunk, ami egybenmarad.
Két sütőpapír között nyújtsuk ki ezt is A4-es papír méretűre.
Amikor ez megvan, a tésztáról távolítsd el az egyik sütőpapírt és a töltelékről is vedd le az egyiket, majd óvatosan forgasd egymásra őket. (A papírral könnyebb, ne akard leszedni egyik réteget sem). Majd enyhén összenyomjuk, hogy összeragadjanak és a töltelék oldaláról szedjük le most már a sütőpapírt.
A tésztaoldalon lévő sütőpapírral együtt, azzal segítve kezdjük el feltekerni a két réteget. Ahogy gördítjük, a sütőpapírt úgy távolítjuk el róla és a végén kész is a tekercsünk.
Egy tojássárgájával kívülről kenjük le az egészet és ekkor nem fog szétrepedni. Süssük meg 180 C Fokon, előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt.
TIPP: Ha túl száraznak érzed a töltelékét, akkor tömény, igazi szatmári szilvalekvárral is készítheted is készítheted, csak ott az arányokra figyelj, hogy nyújtható maradjon.
Ugyanígy egy evőkanál mézet is tehetsz a töltelékbe, csak akkor sem marad a ketogén étrenddel kompatibilis.
Nem muszáj diétásan edd? Van pár lekvárunk mellé!
Ketogén sütirecepteket vadászol? Itt van egy pár tőlünk:
Csatlakozz Facebook oldalunkhoz még több receptötletért!